ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика24/09/2018

БРНАБИЋЕВА ПРЕДВОДИ ДЕЛЕГАЦИЈУ НА ГЕНЕРАЛНОЈ СКУПШТИНИ УН

 

БЕОГРАД, 24. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Предсједник Владе Србије Ана Брнабић предводиће од данас до 28. септембра делегацију Србије на 73. засједању Генералне скупштине УН у Њујорку.

 

Обраћање Брнабићеве Генералној скупштини УН предвиђено је за четвртак, 27. септембар, најављено је из Владе Србије.

У генералној дебати учествоваће предсједник САД Доналд Трамп, премијер Велике Британије Тереза Меј, предсједник Француске Емануел Макрон, предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган, премијер Јапана Шинзо Абе, премијер Шпаније Педро Санчес и многи други.

Главна тема Генералне дебате 73. засједања Генералне скупштине УН је "УН релевантне за све људе: Глобално лидерство и подељена одговорност за мирна, једнака и одржива друштва".

Као главна питања издвојена су унапређење и боље разумевање система УН и јача подршка мултилатерализму, као и имплементација одлука Генералне скупштине УН и проналажење ефикасног одговора на изазове који угрожавају мир, једнакост и одрживост друштва, навели су из Владе Србије.

Брнабићева ће данас присуствовати пријему који организује амерички предсједник, а биће и једна од званица на ручку који за шефове делегација сутра приређује генерални секретар УН Антонио Гутерес.

Она ће учествовати и на састанку на високом нивоу под називом "Акција за мир" који је посвећен мировним операцијама, у организацији генералног секретара УН.

Брнабићева ће 26. септембра бити један од учесника пословног форума "Блумберг глобал", а имаће и низ билатералних састанака са свјетским лидерима, међу којима су премијер Холандије Марк Руте и предсједник Швајцарске Ален Берсе.