ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво24/09/2018

ПРВА ОПЕРАЦИЈА У НОВИМ ХИРУРШКИМ САЛАМА

 

БАЊАЛУКА, 24. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Стручњаци из области онкологије из Санкт Петербурга и Универзитетског клиничког центра /УКЦ/ Републике Српске данас су извршили прву операцију у савремено опремљеним операционим салама новоизграђеног сјеверног крила УКЦ-а.

 

Генерални директор УКЦ-а Владо Ђајић истакао је да је ријеч о врло компликованој операцији уклањања тумора дебелог цријева са метастазом на јетри.

"Изведена је успјешна лапараскопска операција на педесетогодишњем пацијенту, који је стабилан и осјећа се добро. Значај ове врсте операције је у томе да умјесто реза од 15 до 20 центиметара, какав имамо код класичних операција, сад имамо рез од центиметар или два и опоравак је неупоредиво бржи и лакши", рекао је Ђајић новинарима у Бањалуци.

Он је навео да је ова операција доказ да УКЦ постаје регионални лидер у здравству.

Шеф Одјељења за колопроктологију у Онколошком центру Санкт Петербурга Икрам Ислаилович Алијев нагласио је да је операција била успјешна, те да пацијент дише самостално.

"Надамо се наставку сарадње са колегама из Републике Српске, желимо да се ова установа развија и бићемо на располагању УКЦ-у. Задовољни смо оним што смо затекли овдје. Када је ријеч о новој опреми, УКЦ је напреднији од нашег центра у Санкт Петербургу", рекао је Алијев.

Замјеник директора за медицинска питања за хируршке гране медицине у Онколошком центру у Санкт Петербургу Виталиј Викоторович Јегоренков навео је да је УКЦ изграђен по међународним стандардима, те да су у њему запоселни професионалци који знају да раде.

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић захвалио је колегама из Руске Федерације, што су извели прву операцију у новим салама УКЦ-а и тако потврдили добру сарадњу и пријатељство два народа.

Он је додао да су представници Комитета за здравство и Онколошког центра Санкт Петербурга били и на свечаности поводом отварања новоизграђеног сјеверног крила и реконструисаног централног медицинског блока УКЦ-а.

"Том приликом смо разговарали са представницима фармацеутских компанија из Руске Федерације, који ће у наредном периоду да снабдијевају наше грађане својим лијековима и истовремено бити повезница између наших стручњака и љекара из Санкт Петербурга када је ријеч о одласку на едукацију", напоменуо је Богданић.