ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура24/09/2018

МАНИФЕСТАЦИЈА "ДАНИ РУСКЕ КУЛTУРЕ И УМЈЕTНОСTИ" У ГРАДИШЦИ

 

ГРАДИШКА, 24. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - У Градишци је данас, у оквиру манифестације "Дани руске културе и умјетности", у Гимназији отворена изложба фотографија "Русија у објективу", а у Културном центру приказан документарни филм "Руски официр са Козаре", аутора Милана Пилиповића.

 

Манифестацији су присуствовали аташе за културу Амбасаде Русје у БиХ Лилија Сабирова, министар просвјете и културе Републике Српске Дане Малешевић и начелник општине Градишка Зоран Аџић.

Сабирова је нагласила да су овакве манифестације веома важне за односе руског и српског народа.

Она је захвалила што су "Дани руске културе и умјетности" организовани у оквиру програма "Градишке јесени" којима се обиљежава слава општине Градишка.

Малешевић је рекао да Републике Српска и Русија имају одличну сарадњу у области културе, у оквиру које руска Амбасада настоји да представи садржаје у области културе српском народу.

Он је навео да су се током овогодишње посјете Санкт Петербургу представиле установе културе из Републике Српске и отворена изложба о концентрационом логору Јасеновац.

Малешевић је истакао да је руска публика одлично прихватила представе Народног позоришта, те садражаје које су им представили Музеј, Кинотека и Народна и универзитетска библиотека Републике Српске.

Аџић је захвалио представницима руске Амабасаде што су дошли у Градишку да представе своју културу и умјетност, али и да разговарају о унапређењу сарадање.

У Културном центру и Гимназији у Градишци наредних дана биће приказано и шест руских играних филмова, чија је тема углавном историја Русије.