ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво28/09/2018

АРТИЉЕРИЈСКО-РАКЕТНА ЈЕДИНИЦА ОБИЉЕЖАВА 30. СЕПТЕМБАР

 

БЕОГРАД, 28. СЕПТЕМБРА /СРНА/ - Припадници артиљеријско-ракетних јединица за противваздухопловна дејства Војске Србије обиљежиће свој дан - 30. септембар, у знак сjећања на артиљерца Радоја Раку Љутовца који је тог дана 1915. године из топа оборио њемачки авион.

 

Било је то прво обарање авиона са земље које су извели тадашњи српски артиљерци чије традиције су, током године, наставили да баштине припадници артиљеријско ракетних јединица за противваздухопловна дејства Војске Србије.

Њима је овај војни празник данас честитао начелник Генералштаба Војске Србије
генерал-потпуковник Милан Мојсиловић, истакавши да су артиљерци и ракеташи један од ослонаца Војске Србије.

"Уверен сам да сте поносни чувари традиције Радоја Раке Љутовца из 1915. године, који је први оборио непријатељски авион противавионским топом у Србији, чијим светлим примером јачамо морал припадника Војске Србије", рекао је он у честитки.

Према његовим ријечима, стручност и професионализам припадника артиљеријско ракетних јединица представљају гаранцију у извршавању задатака и потврду да су један од ослонаца Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране.

По наводима хроничара, када су 1915. године Србију поново напале Аустроугарска и Њемачка, Љутовац је био распоређен у допунски батаљон артиљеријског пука "Tанаско Рајић".

Био је припадник новоформиране Противавионске батерије, која се налазила на Метином брду код Крагујевца, да би од непријатељских авиона бранила град, Војно-технички завод и друге објекте.

Tоком преподнева, 30. септембра 1915. године од Лапова, према Крагујевцу, полетјела су три непријатељска авиона која су изнад Крагујевца, избацили укупно 45 бомби.

На авионе су српски војници пуцали из пушака и митраљеза, али без успјеха, а Љутовац је, из модификованог турског топа, заробљеног 1912. године првом гранатом погодио авион који се убрзо срушио.

Авион је пао у центар Крагујевца, у главну улицу, баш испред куће у којој се налазио штаб Врховне команде, а Љутовац је, чим је видио шта је урадио, узјахао коња и у галопу се сјурио у град.

Забиљежено је да се пробио кроз масу народа који је гледао авион у пламену, стао мирно и војничким поздравом одао посљедњу пошту непријатељу, погинулом пилоту Фон Шеферу и његовом помоћнику Оту Кишу.

Љутовац је шест дана касније за тај подвиг одликован Орденом Карађорђеве звезде са златним мачевима.

Он је касније прешао пут преко Албаније, преживио пробој Солунског фронта и добио још два одликовања.