ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво03/10/2018

МЕРОН ПОТВРДИО САСТАВ ПЕТОЧЛАНОГ ЖАЛБЕНОГ ВИЈЕЋА

 

ХАГ, 3. ОКТОБРА /СРНА/ - Предсједник Механизма за међународне кривичне судове /ММСК/ Теодор Мерон данас је потврдио петочлано жалбено вијеће у предмету Радован Караџић.

 

Судија Мерон је потврдио да петочлано вијеће чине судије Вилијем Х. Секуле /
William H.Sekule/, Ванг Прусе Јенсен /Vagn Priisse Joensen/, Хозе Рикардо де Прада Солаеса /Jose Ricardo de Prada Solaesa/, Грасијела Сузана Гати Сантана / Graciela Susana Gatti Santana/ и Иво Нелсон де Каирес Батиста Роса /Ivo Nelson de Caires Batista Rosa/, саопштено је из ММСК-а.

Мерон се 27. септембра сам повукао са мјеста предсједавајућег Жалбеног вијећа у предмету Радован Караџић, пошто је претходно суспендован из претпретресног жалбеног поступка на суђењу Ратку Младићу.

Одлука о повлачењу услиједила је два дана пошто је Караџић, који је у првостепеном поступку пред Хашким трибуналом осуђен на 40 година затвора за геноцид у Сребреници и злочине против човјечности, уложио захтјев да се судија Мерон изузме из Жалбеног вијећа.

Главни разлог наведен у захтјеву је "могућа пристрасност" Мерона, пошто је као члан судијских вијећа у жалбеним процесима подређенима и блиским сарадницима Радована Караџића налазио да су криви и саглашавао се са првостепено изреченим казнама дугогодишњег затвора.

У образложењу свог повлачења, Мерон каже да би у жалбеном дијелу суђењу Караџићу био и остао непристрасан, али да би неприхватање захтјева за дисквалификацију могло да проузрокује одуговлачење цијелог процеса, па се неодложно повлачи.

Мерон је уједно и дао налог да судија Иво Нелсон де Каирес Батиста Роса из Португалије употпуни петочлано жалбено вијеће ММКС.

У данашњем саопштењу Мерон наводи да је он одбио захтјев судије Жан-Клода Антонетија за повлачење постављења судије Росе у жалбено вијеће.

Мерон је поновио да се он повукао у интересу правде, али да ће као предсједник ММСК-а наставити да учествује у овом предмету непристрасно и да ће у том својству координисати рад судских вијећа.