ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво11/10/2018

ПРЕДМЕТ ДУДАКОВИЋ НЕ СМИЈЕ СЕ ПРЕТВОРИТИ У ЈОШ ЈЕДНУ ФАРСУ

 

БАЊАЛУКА, 11. ОКТОБРА /СРНА/ - Потпредсједник СДС-а Недељко Гламочак поздравио је одлуку Тужилаштва БиХ да подигне оптужницу против Атифа Дудаковића и 16 припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ за злочине над Србима, те поручио да овај предмет не смије да буде претворен у још једну правосудну фарсу.

 

"Знајући како су окончани неки ранији процеси за ратне злочине над српским становништвом у БиХ, са зебњом пратим све што се дешава у случају Дудаковић и упозоравам Суд и Тужилаштво БиХ да овај предмет не смије да се претвори у још једну правосудну фарсу", навео је Гламочак у писаној изјави медијима.

Он каже да Дудаковић и његови саборци такозване Армије БиХ морају да одговарају за убиства, прогон и злостављање цивила и ратних заробљеника, као и за уништавање православних храмова у минулом рату, о чему говоре свједоци злочина, докуметација, као и видео-снимци за које знају сви грађани БиХ.

"Послије бројних пресуда правосуђа БиХ које су изазвале огорчење српског народа, Суд и Тужилаштво БиХ тешко могу да поправе свој углед и сачувају образ. Процес против Дудаковића можда је њихова посљедња велика прилика да покажу да им је бар мало стало до истине, правде и правичности", поручио је Гламочак.

Tужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Дудаковића и још 16 команданата и припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ због злочина почињених над српским цивилима и ратним заробљеницима на подручју Крајине.

Њима Tужилаштво ставља на терет злочине против човјечности који обухватају убиства више од 300 лица српске националности, прогоне и злостављања цивила и ратних заробљеника, као и уништавање 38 православних храмова, цркава и вјерских објеката.

Оптужени су Атиф Дудаковић, Екрем Дедић, Санел Шабић, Ибрахим Шиљедић звани Шиљо, СаФет Салихагић, Адис Зјакић, Хасан Ружнић, Реџеп Злојић, Самир Солаковић, фатмир Муратовић, Мухарем Алешевић, Хусеин Балагић, Але Хоџић звани Пумпарица, Един Домазет, Ејуб Кожењић звани Ејко и Шеширџија, Ибрахим Надаревић и Саид Мујић.