ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/10/2018

СТУДЕНТИМА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ ОЛАКШАТИ ПУТ ДО ТРЖИШТА РАДА

 

БАЊАЛУКА, 12. ОКTОБРА /СРНА/ - У Универзитетском центру за подршку студентима са посебним потребама у Бањалуци данас је представљена донирана опрема у оквиру пројекта "Еразмус плус" /Erazmus plus Trans2Work/, која ће омогућити транзицију студената са инвалидитетом од високошколског образовања до тржишта рада.

 

Руководилац овог центра, који је саставни дио Универзитета у Бањалуци, Мира Макивић изјавила је данас новинарима да је ријеч о вриједној опреми.

"Добили смо лупу, Брајев редак, компјутере, лаптопе, таблете... Шест наших студената са посебним потребама боравило је на студентској размјени и стипендираној пракси у Србији и Црној Гори", нагласила је Макивићева.

Она је додала да су у бази података Центра регистрована 53 студента са посебним потребама, који похађају Универзитет у Бањалуци.

"Овај центар им пружа различиту подршку, од кориштења простора и опреме, до уџбеника и аудио-књига које припремамо за студенте и наставно особље, помоћи приликом уписа, олакшица када је ријеч о смјештају у студентски дом...", рекла је Макивићева након састанка на коме су представљене новости у раду овог центра.

Проректор за наставу и студентска питања на Универзитету у Бањалуци Страин Посављак истакао је да ова образовна установа подржава све активности Центра.

Он је честитао студентима који су захваљујући свом ангажману довели Центар на висок ниво, што је уочљиво и по његовој опремљености.

Посављак је рекао да је резултат пројекта "Еразмус" и зборник радова "Инклузија студената са инвалидитетом", објављен у издању Филозофског факултета.

"У њему је много тога речено о овим студентима, који су наша дјеца и којима треба дати подршку јер им она много значи", рекао је Посављак и позвао студенте са посебним потребама да му се обрате уколико имају било какав проблем приликом студирања.

Стручни сарадник Универзитета у Бањалуци за питања студената са инвалидитетом Саша Грбић позвао је студенте из ове категорије да се упознају о могућностима и услугама које у универзитетском Кампусу пружа овај центар.

Студент Технолошког факултета у Бањалуци Жељко Баришић рекао је да му је на личном и професионалном плану помогао боравак у Србији у оквиру пројекта размјене студената са инвалидитетом "Еразмус".

Он је нагласио да је потребно наставити са подизањем свијести друштва када је ријеч о студентима који имају здравствене потешкоће и проблемима са којима се сусрећу.

Универзитетски центар за помоћ студентима са посебним потребама је координационо тијело на Универзитету у Бањалуци са задатком да осигура да студенти са посебним потребама и инвалидитетом имају једнак приступ свим универзитетским програмима и активностима.

Центар, између осталог, његује образовну околину која је инклузивна и спремна подржати студенте са посебним потребама и инвалидитетом кроз грађење и одржавање партнерства са факултетима и академским и административним особљем.

Универзитетски центар за помоћ студентима са посебним потребама под тим именом дјелује од 2017. године, а 2007. године постао је саставни дио Универзитета у Бањалуци и функционише у оквиру Ректората овог универзитета.