ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/10/2018

НАГРАДА ГРАДСКЕ УПРАВЕ ЗА УСПЈЕХЕ "СРБАДИЈЕ"

 

БИЈЕЉИНА, 15. ОКТОБРА /СРНА/ - Градоначелник Бијељине Мићо Мићић уручио је данас захвалницу и награду од 3.000 КМ Српско црквено пјевачко друштво "Србадија" за освојену златну и сребрну медаљу на Међународном такмичењу хорова "Изола дел соле" у Италији.

 

Диригент Десанка Тракиловић, која 26 година води Српско црквено пјевачко друштво "Србадија", захвалила је Градској управи за подршку у раду, те навела да деценијама на свјетској хорској сцени на најбољи начин представљају Републику Српску и Бијељину.

"Наши простори и сада трпе много тешких тренутака, искушења и терета и утолико ми је милије што `Србадија`, сачињена од дјеце са ових простора, показује свијету љепоту наше културе", рекла је Тракиловићева на пријему у Градској управи.

Она је истакла да та, успјешна и вриједна дјеца, пуна ентузијазма, неће отићи из Српске, осим на такмичења са којих доносе златне медаље у своју земљу.

"Однијели смо своју културу у свијет и тај нас свијет препознаје и цијени. За 20 година, од како се такмичимо на свјетској сцени, овај је наступ био бриљантан, не само због великог броја освојених бодова, него зато што смо искристалисали сав рад, учење и овладавање хорском литературом и културом хорског пјевања", оцијенила је Тракиловићева.

Према њеним ријечима, "Србадија" је освојила високе бодове у такмичаркој категорији црквене музике без инструменталне пратње и у фолклорној категорији.

У идућој години Српско црквено пјевачко друштво "Србадија" слави 120 година постојања и једно је од најстаријих пјевачких друштава на овим просторима, а њихов хор је међу најбоље рангираним на свјетској ранг-листи хорова.

Градоначелник Бијељине Мићо Мићи честитао је "Србадији" за освојене награде, успјешан рад и ентузијазм, те нагласио да они деценијама у најбољем свјетлу представљају Српску и Бијељину у свијету.

Он је најавио наставак подршке из локалног буџета за рад "Србадије" и додао да ће проблем простора за ово друштво бити ријешен реконструкцијом зграде Соколског дома у Бијељини, намијењеног за друштвене и умјетничке садржаје у граду.

Интернационално хорско такмичење "Изола дел соле", које је одржано од 25. до 29. септембра у италијанском граду Градо, организовала је свјетска хорска асоцијација "Интеркултур - музика мунди".