ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија16/10/2018

ПРЕДСТАВЉЕНО НАОРУЖАЊЕ КОЈЕ ПРОИЗВОДИ "ХС ПРОДУКТ"

 

САРАЈЕВО, 16. ОКТОБРА /СРНА/ - У организацији Министарства одбране БиХ и Амбасаде Хрватске у БиХ данас је у Сарајеву за представнике Министарства одбране и Оружаних снага, као агенције за спровођење закона одржана презентација намјенске индустрије хрватског произвођача "ХС продукт" из Карловца.

 

Министар одбране БиХ Марина Пендеш изразила је увјерење да ће презентација бити корисна за Оружане снаге и остале безбједносне структуре у БиХ којима је потребно пјешадијско наоружање.

Данашњу презентацију Пендешова је довела у везу и са испитивањем тржишта у погледу квалитета, доступности и мобилности прије расписивања тендера у БиХ за набавку наоружања.

Пендешова се посебно захвалила Амбасади и Министарству одбране Хрватске, те предузећима "ХС продукт" из Карловаца и "Шот" из Зенице за одржавање презентације.

Амбасадор Хрватске у БиХ Иван дел Векио констатовао је да Хрватској и БиХ није приоритет да једни другима продају намјенске производе, с обзиром на то да се ради о малим тржиштима, истичући да сарадњу у намјенској производњи види као могућност за отварање трећих тржишта.

"За БиХ је битно да је Хрватска чланица НАТО и већ има сертификате, према којима њени производи могу конкурисати производима других чланица НАТО", рекао је Дел Векио.

Он је додао да се у НАТО не улази само из војних и политичких разлога него да НАТО пружа својим чланицама и могућност учешћа у производњи наоружања.

Директор предузећа "ХС продукт" Жељко Павлин рекао је да су њихови производи већ дужи низ година присутни на тржишту БиХ, али да су им од количине извоза у БиХ битнији политички, привредни и други ефекти те сарадње.

Наводећи да је "ХС продукт" један од највећих свјетских произвођача пјешадијског наоружања, Павлин је истакао да је путем овог предузећа муниција произведена у Горажду извезена у Вијетнам.

Он је поручио да "ХС продукт", захваљујући бројним сертфикатима, може бити мост између предузећа намјенске индустрије у БиХ и иностранства.

Директор предузећа "Шот" из Зенице Ведран Кључанин најавио је за сутра у Пазарићу практичну демонстрацију данас представљеног наооружања "ХС продукта".