ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура20/10/2018

ВУКОСАВЉЕВИЋ: ПРИОРИТЕТ ОТВАРАЊЕ КУЛТУРНОГ ЦЕНТРА СРБИЈЕ У МОСКВИ

 

БЕОГРАД, 20. ОКТОБРА /СРНА/ - Министар културе и информисања Србије Владан Вукосављевић изјавио је након састанка са руским колегом Владимиром Мединским да ће апсолутни приоритет Министарства у међународној сарадњи наредне године бити отварање културног центра Србије у Москви.

 

Након састанка министри су отворили у Руском дому изложбу "Востани Сербие" аутора Драгана Мартиновића, која је приређена поводом 100 година од завршетка Првог свјетког рата.

Вукосављевић је рекао да је пред Србијом и Русијом потписивање билатералног споразума о статусима културних центара.

"То је формализација постојећег стања овде и стварања околности да се то деси у Москви. То је део наше културне политике", рекао је Вукосављевић и најавио да ће 29. новембра бити отворен Културни центар Србије у Пекингу.

Вукосављевић је поменуо и да се воде интензивни разговори о сарадњи између Народног музеја у Београду и Руског музеја из Санкт Петербурга, а у плану је интензивирање разговора са Третјаковском галеријом у Москви.

"Очекујемо гостовање великих и важних изложби из Русије, али и да наше културно благо буде представљено руској јавности. Могу да наговестим повећан обим сарадње у области размене изложби у наредном периоду", рекао је Вукосављевић.

Руски министар подсјетио је да је рат започео нападом на српску територију и да је Николај Други тада регенту Александру Карађорђевићу саопштио да Русија никада неће оставити српски народ.

"Данас сам шетао Београдом и био сам срећан када сам видио споменик Николају Другом који представља симбол захвалности српског народа овом императору", рекао је Медински.

Након састанка у Руском дому, министар Медински је нагласио да у свим областима има простора за проширење сарадње двије земље, а посебно у кинематографији.

"Тренутно се снимају два филма у копродукцији Русије и Србије и воде се преговори за још један", рекао је Медински.

Аутор Драган Мартиновић рекао је посјетиоцима да је изложба резултат његовог шестогодишњег самовања у атељеу и да је Велики рат још увијек присустан у његовој фамилији као да се јуче догодио, с обзиром да је "положила на олтар отаџбине 80 живота".