ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво15/11/2018

ВЕЧЕРАС СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА ПОВОДОМ 100 ГОДИНА ОД ОСЛОБАЂАЊА МОСТАРА

 

МОСTАР, 15. НОВЕМБРА /СРНА/ - Свечана академија, поводом 100 година од ослобођења Мостара у Првом свјетском рату биће одржана вечерас у организацији Градског одбора Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета".

 

Свечаност ће, због притисака, бити одржана Владичанском двору умјесто у Народном позоришту, како је било планирано.

"Када цијели слободоумни свијет слави стотину година од велике савезничке побједе, а наш град се кандидује да буде еропска пријестоница културе, нечасни и неразумни људи извршили су притисак на оне који су нам великодушно уступили салу Народног позоришта. Не желећи да их доведемо у неугодан положај, нашу академију премјештамо у просторије Владичанског двора у Бранковцу", саопштено је из мостарског одбора СПКД "Просвјета".

Из СПКД "Просвјета" поручују да не желе да одговарају на изнесене неистине у јавности о њиховим намјерама, о овом друштву, о овом датуму и савезничкој побједи, о великом човјеку, војсковођи и хуманисти Степи Степановићу чију хуманост промовише и слави Међународни црвени крст у Женеви, јер такве констатације највише говоре о онима ко их је изрекао.

"Наша једина и јасна намјера је да обиљежимо и промовишемо заједништво, љубав, поштовање и хуманост, те да на достојанствен начин у наш град вратимо име и лик човјека и хуманисте којег су избрисале марионетске власти Независне Државе Хрватске 1941. године", наведено је у саопштењу.

У саопштењу се напомиње да се СПКД "Просвјета" војводе Степе Степановића сјећа бираним ријечима, те напомињу да су о њему најљепшим ријечима, између осталих, говорили Сафвет-бег Башагић, некадашњи поглавар Исламске заједнице Џемалудин Чаушевић, Хасан Ребац који је уједно и војник Степе Степановића, Муслиманско удружење "Народна узданица", некадашњи градоначелник Мостара Салих Баљић.

"Ми славимо Степу Степановића којег је опјевао велики Алекса Шантић у неколико својих пјесама", наводе из СПКД "Просвјета" и позивају суграђане да дођу на вечерашњу свечану академију.

Савјет конгреса бошњачких интелектуалца и Музеј "Херцеговина" огласили су се претходних дана саопштењима у којима осуђују организовање академије у Мостару, наводећи да ова свечаност и додјела награде за хуманост "Степа Степановић" представља провокацију.

Они тврде да је, војвода Степа, "имао задатак да на терену спроводи великосрпску хегемонију".

Свечана академија ће почети у 20.00 часова.