ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Политика31/12/2018

ПАВИЋ: ПОКУШАЈ УВЛАЧЕЊА БиХ У НАТО, МИМО ВОЉЕ СРПСКЕ

 

БЕОГРАД, 31. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Политички аналитичар Александар Павић сматра да ће покушаји дестабилизације Републике Српске бити настављени и да је суштина посљедњих дешавања у Бањалуци покушај увлачења БиХ у НАТО, мимо воље Српске и њене легално изабране власти.

 

"Легално изабрана власт јасно је рекла да Република Српска не жели да уђе у НАТО него да цијела БиХ треба да буде неутрална као што је и Република Српска, па чак и несврстана", рекао је Павић Срни.

Павић је оцијенио да је синоћње насиље на улицама Бањалуке и прекидање новогодишњег концерта које су извшрили чланови групе "Правда за Давида" превршило сваку мјеру, те истакао да је полиција оправдано искористила овлаштења и да би требало извршити притисак на Тужилаштво да већ једном заврши свој дио посла у вези са тим случајем.

Он је нагласио да су дешавања у Бањалуци протеклих дана и мјесеци кулминирала синоћ, истакавши да је овдје ријеч о буквалном покушају поништавања резултата избора под маском бриге за нечија права.

"Тужилаштво мора да реагује на све ово", поручио је Павић.

Према његовим ријечим, они који су се накачили на ову личну трагедију, прије свега, политичари који су изазивали и подстицали на насиље, треба да одговарају.

"Тужилаштво би требало да подигне оптужнице против њих зато што се они баве покушајем државног удара јер ово све мање има везе са оним што се десило прије девет месеци", рекао је Павић.

Он сматра да је Полиција Српске свих протеклих мјесеци од када је случај "Драгичевић" присутан у јавности показивала "задивљујућу уздржаност".

"Пустили су практично неограничено окупљање на Тргу Крајине у центру Бањалуке чак и када се претило власти и када се позивало на њено рушење, али је ово насилничко понашање превршило сваку меру. Када су прекинули новогодишњи концерт, људи који су правили протест практично су пробали да преузму град под своје и да се ништа не може дешавати без њих", рекао је Павић.

Он је навео да је одавно јасно да је једна лична трагедија потпуно политизована, те да се сада, како је указао, истичу захтјеви да треба рушити власт.

"Све се мање говори о /страдалом/ Давиду /Драгичевићу/, а све више о томе да треба променити власт. Према томе, полиција се, с обзиром на то да се прети рушењем државе, понаша изузетно уздржано", рекао је Павић и додао да пријетње рушењем државе не могу бити толерисане јер је очигледно да се манипулише трагедијом једног човјека и његовог страдалог сина.

Он је навео да су у све то потпуно умијешане стране амбасаде, првенствено британска и скоро сигурно и америчка, нагласивши да се не може допустити групи грађана да, радећи посао у име странаца, под било којим изговором, руши државу.

"Ово је иста прича са гажењем демократског и политичког процеса као што је урађено у Црној Гори и Македонији. Под једним изговором или другим биће још покушаја насиља и дестабилизације. Ако не буда преко групе `Правда за Давида` или преко опозиције која је прозападна и пронатовска, биће преко неког другог и трајаће док год је притисака да се БиХ по сваку цену угура у НАТО", сматра Павић.

Група "Правда за Давида" синоћ је, након одржаног скупа, насилно прекинула концерт Хариса Џиновића.

Полицијски службеници Полицијске управе Бањалука су лишили слободе више лица због чињења прекршаја по Закону о јавном реду и миру, Закону о јавном окупљању и Закону о основама безбједности саобраћаја на путевима у БиХ, а постоје основи сумње да су извршена и одређена кривична дјела.