ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија08/02/2019

ЦИЈЕНА СТРУЈЕ ЗА ПРИВРЕДУ ВЕЋА ЗА 4,9 ОДСТО

 

ТРЕБИЊЕ, 8. ФЕБРУАРА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је са управом "Електропривреде Републике Српске" /ЕРС/ усагласио да поскупљење електричне енергије за велике купце буде 4,9 одсто, саопштено је из овог предузећа.

 

Вишковић, који је одржао састанак са требињским привредницима, истакао је да је ријеч о минималном поскупљењу, због чега ће ЕРС и у наредном периоду у врло значајној мјери и даље кроз цијену електричне енергије субвенционисати привреду у Српској.

Он је истакао да ће Влада Српске имати разумијевања за реални сектор и да је спреман да размотри сваку иницијативу и приједлог привредника из Херцеговине.

"Влада спрема нове субвенције и олакшице које имају за циљ стварање услова за више просјечне зараде и бољи пословни амбијент", навео је Вишковић.

Вишковић је привредницима предочио планове владе и ЕРС-а који се тичу покретање инвестиција и изградњу нових објеката у Херцеговини, а који ће посредно утицати и на пословање реалног сектора, истиче се у саопштењу.

Он је казао да се у наредним мјесецима, након избора компаније која ће финансирати и изводити радове на Хидроелектрани "Дабар", очекује ангажовање домаће оперативе из свих области.

"Наш услов је да минимум 50 одсто подизвођача мора бити из Републике Српске, а опредијељени смо да на изградњи овог објекта упослимо херцеговачке фирме. Почетак радова се очекују почетком љета ове године", истакао је Вишковић.

Генерални директор ЕРС-а Лука Петровић рекао је да ће се средства од добити херцеговачког енергетског сектора и даље распоређивати у Херцеговини, а да ће ова компанија остати мотор развоја цијеле рагије, али и Републике Српске.