ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво12/03/2019

ЗА РЕГАНА ЈЕ ЂЕНЕРАЛ ДРАЖА БИО ХЕРОЈ

 

БЕОГРАД, 12. МАРТА /СРНА/ - Командант Југословенске војске у отаџбини генерал Драгољуб Дража Михаиловић, за заслуге у борби против окупатора, 2. фебруара 1943. године одликован је Ратним крстом, највишим француским војним одличјем.

 

Одликовао га је Шарл де Гол, главнокомандујући свих француских трупа и покрета отпора, истичући да је Михаиловић "легендарни херој који никада није престао да се бори против заједничког непријатеља", преноси портал "Инфосрпска".

"Председник САД Хари Tруман, и то на предлог главнокомандујућег савезничких снага на Западном фронту и каснијег председника САД Двајта Ајзенхауера, одликовао је Михаиловића највишим орденом који странац може да добије.

Пуковник Алберт Сајц, изасланик генерала Донована, шефа ОСС-а, главне америчке војне обавештајне службе, Михаиловићу приписује посебну заслугу што Ромел није успео да уђе у Александрију", истиче се у тексту.

Овај портал преноси да је Роналд Реган, гувернер Калифорније и амерички председник, 8. септембра 1979. године, између осталог, написао да "коначна трагедија Драгољуба Михаиловића не може да избрише из сећања његову херојску и често усамљеничку борбу против двоструке тираније које су савладале његов народ - нацизма и комунизма".

"Франклин Делано Рузвелт поклањао је заслужним појединцима луксузну књигу под насловом 'Четири слободе'. Једну такву књигу Рузвелт је поклонио и генералу Михаиловићу и она се сада чува у Београду, у архиву Српске академије науке и уметности", наводи се у тексту који је објавио портал "Инфосрпска".


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: