ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 20/03/2019

НЕОПХОДНИ СТРУЧНИ ТИМОВИ У СВИМ ОПШТИНАМА

 

Жељка Перишић Нинковић, директор Центра за подршку породицама дјеце и особа са потешкоћама "Дајте нам шансу-Звјездице", истиче неопходност стручних тимова у свим општинама Српске који ће радити у најранијем узрасту са дјететом

 

Приредила: Бранислава ВУКЕЛИЋ

БАЊАЛУКА, 20. МАРТА /СРНА/ - У оквиру Центра за подршку породицама дјеце и особа са потешкоћама "Дајте нам шансу-Звјездице" ради сервис који олакшава живот малишанима са "Дауновим синдомом".

Директор Центра Жељка Перишић Нинковић наводи за Срну да имају дефектолога, логопеда, педагога, психолога и медицинску сестру. Она истиче да су све услуге бесплатне и могу да их користе сви и који имају потребу за њима.

Центар организује различите радионице и инклузивне активности, али и манифестације. "Основали смо прву Фолклорну секцију `Звјездице`, у сарадњи са КУД `Чајавец, која постоји већ двије године", напомиње Нинковићева.

Посебна пажња посвећује се јачању родитеља, посебно мајки које најчешће воде бригу о дјеци и не раде.

"Тренутно смо покренули и фитнес активност за маме у сарадњи са Фитнес клубом `Суприм`, јер маме најчешће немају времена за опуштање", наводи Нинковићева.

Она указује да је неопходна повезаност система, како би родитељ када добије дијете са потешкоћама и суочи се са дијагнозом добио тачна упутства гдје треба да иде, коме да се обрати и на који начин да оствари све оно што је неопходно да би дијете и породица функционисали на најбољи могући начин.

"Неопходно је у свим општинама и градовима Републике Српске оформити стручне тимове, који ће се радити у најранијем узрасту са дјететом. Треба укључити у све вртиће и школски систем", сматра Нинковићева.

Највећи проблеми настају када дјеца са Дауновим синдромом напуне 18 година и изађу из система школовања - тада су препуштени породици и нису им пружене могућности за запослење или осамостаљивање.

Нинковићева напомиње да је у посљедњих неколико година дошло до значајнијих промјена у рјешавању проблема са којима се сусрећу та лица и дјеца - уведена су нека нова права, као што је право на личну инвалиднину и асистененцију у настави, којих раније није било.

Бањалука је у односу на друге градове и општине доста напредовала у погледу односа према овој болести, наводи она и напомиње да је Туристичка организација града позвала Фоклорну секцију "Звјездице" да отвори Еко фестивал "Дани Врбаса".

Нинковићева, која је и сама мајка дјевојчице са Дауновим синдромом, наводи да се и сама сусрела са различитим изазовима. Она истиче да је комплетан тим у Завод "Др Мирослав Зотовић" помогао Милици да прохода и проговори.

"Она је сада весела дјевојчица, омиљена, са сталним осмијехом на лицу и увијек спремна за дружење, али и јако тврдоглава. Воли да путује, ужива у пливању и фотографисању и жели да постане манекенка", прича Нинковићева.

Она напомиње да "Дајте нам шансу-Звјездице" традиционално обиљежава 21. март, Међународни дан особа са Дауновим синдромом, у Културном центру Бански двор и да су се ове године прикључили свјетској кампањи, те овогодишња манифестација носи назив "Не изостављате нас".

Ове године амбасадор манифестације је Емилија Бошкић, тинејџерка, која већ неколико година волонтира у Удружењу и пружа подршку својим другарима на разним манифестацијама у њиховим активностима.

"Ове године, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске, урадили смо и наш први видео који ће бити премијерно приказан 21. марта. У њему дјеца и особе са Дауновим синдромом говоре о себи", наводи Нинковићева.

Партнер маифестације је Јавна установа Центар "Заштити ме", а на сцени ће се појавити Лука Давидовић, као и дјеца из Вокалног атељеа "МаМа Вокс", као и Удружења родитеља "Дуга"...

Манифестацију су подржали кабинет предсједника Републике Српске, компаније "Мтел", "ОМ кафа", "Проинтер", "Елнос", "Инфомедиа груп", "Тропик".

Нинковићева наводи да су шарене чарапе симбол Међународног дана особа са Дауновим синдромом - то је симбол, односно подсјећање на хромозоме и приказују различитост и подстичу једнакост.

Она каже да не зна тачан број Бањалучана са Дауновим синдромом, а према неким сазнањима, ријеч је о 64 особе.