ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/03/2019

БОШЊАКОВА И ЦИЦОВИЋ ДАНАС У УДРУЖЕЊУ У БЕОГРАДУ

 

БЕОГРАД, 19. МАРТА /СРНА/ - Шеф Представништва Републике Српске у Србији Млађен Цицовић и помоћник министра за породицу Српске Босиљка Бошњак посјетиће Удружење Даун синдром Београд које заједно са Даун синдром центром из Бањалуке и Центром за бригу о старима, дјеци и особама са инвалидитетом Нови Београд организује "Недјељу Дауновог синдрома Београд-Бањалука".

 

Посјета је најављена за 11.00 часова, а предвиђено је да Бошњакова и Цицовић присуствују демонстрацији психо и осталих терапија које ће са клијентима из Србије проћи психотерапеут и рефлексолог Даун синдром Центра из Бањалуке Зоран Јелић.

Цицовић је изјавио Срни да су овоседмичне активности услиједиле након што је у јануару потписан споразум између Удружења Даун синдром из Београда, Даун синдром центра из Бањалуке и Центра за бригу о старима, дјеци и особама са инвалидитетом Нови Београд.

"То конкретно значи да ће представници удружења међусобно размјењивати искуства о свему оном што су урадили у оспособљавању особа. Јелић је довео четири особе и њихове пратиоце и показаће конкретне резултате на њиховој рехабилитацији и оспособљавање за самосталан живот", рекао је Цицовић.

Он је појаснио да ће Јелић радити индивидуалне рефлексо-масаже, као и колективне психотерапије и музичке терапије за дјецу са Дауновим синдромом у Београду, док ће његови штићеници из Бањалуке бити укључени у инклузивне активности центра.

Цицовић је као посебно значајан догађај током "Недјеље Дауновог синдрома Београд-Бањалука" издвојио централну свечаност обиљежавања Свјетског дана Дауновог синдрома 21. марта у просторијама Центра за бригу о старима, дјеци и особама са инвалидитетом на Новом Београду.

Он је навео да ће Представништво Републике Српске, које снажно подржава активности Удружења и организација које се баве проблематиком лица са Дауновим синдромом у петак, 22. марта, организовати заједничко дружење учесника.

"Пред нама је седмица која ће бити прилика да се све особе са Дауновим синдромом мотивишу на све оно што им се нуди као могућност да се оспособе и да што боље функционишу, да се потпуно социјализују у друштву", рекао је Цицовић.

Пројекат "Недјеља Дауновог синдрома Београд-Бањалука" подржава и предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић.