ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 19/03/2019

РОДА СЊЕЖАНА ЧЕКА ДРУШТВО У НОВОМ ГНИЈЕЗДУ

 

Роде представљају украс и атракцију за дјецу, мјештане и госте Братунца који их хране и штите од предатора...

 

Приредио: Миро ПЕЈИЋ

БРАТУНАЦ, 19. МАРТА /СРНА/ - Сњежана, једина рода која је презимила у Братунцу, ових дана уселила се у ново гнијездо, код Дома здравља, које су направили овдашњи љубитељи природе и животиња уз помоћ локалних привредника.

Ново гнијездо постављено је крајем прошле јесени и налази се на мјесту старог, оштећеног приликом изградње нове зграде Дома здравља.

Старо гнијездо направиле су роде које ту љетују већ десетак година, а оштећено је када га је оборио вјетар.

Након урушавања гнијезда, љубитељи рода и других животиња из Братунца организовали су акцију и поставили стуб са металном конструкцијом, на шта су додали остатке старог гнијезда да би овог прољећа роде имале гдје да се врате.

Тако ће братуначки малишани и други љубитељи птица и природе моћи да уживају у њиховој љепоти и грациозности.

Многи вјерују да роде доносе срећу и да наговјештавају повећање наталитета у овој средини, гдје се биљежи вишегодишњи пад броја становника, а сваке године мањи број дјеце креће у школу.

Рибочувар и еколог Бобан Филиповић, који је иницирао постављање новог гнијезда и зимус највише бринуо о исхрани и здрављу роде Сњежане, како је од миља зову мјештани, каже да је гнијездо направљено за ове птице селице које су годинама боравиле код братуначког Дома здравља и прошле јесени отишле у топлије крајеве.

Али, Сњежана се прије неколико дана изненада уселила у ново гнијездо иако је скоро цијелу зиму провела недалеко, на стубу за уличну расвјету, поред свјетиљке, уз коју се гријала.

"Када су ми рекли да се Сњежана уселила у ново гнијездо помислио сам да је грешка и да је стигла претходница наших рода које ту годинама љетују као породица и које су Братунчани прозвали `Родићи`", прича за Срну Филиповић, који је добар познавалац животиња.

Он је неколико дана обилазио локације гдје је Сњежана током зиме често боравила и пратећи њено кретање увјерио се да се уселила у новоизграђено гнијездо.

"Сњежана вјероватно има везе са `Родићима`, чији долазак ових дана очекујемо и биће занимљиво видјети тај сусрет", знатижељан је Филиповић.

Према његовим ријечима, роде представљају украс и атракцију за дјецу, мјештане и госте Братунца који их хране и штите од предатора.

"Настојаћемо да поново обезбиједимо подршку наших пријатеља приватних предузетника да изградимо још неколико гнијезда са металним конструкцијама за роде како би створили услове да буде повећана њихова колонија. Тако би Братунац постао препознатљив по гнијездима, љубазности и пажњи коју посвећује тим птицама", истиче Филиповић.

Он годинама прати роде у овој средини, гдје излегу младе, које хране из оближњих поља, бара и мочвара поред Дрине, затим обуче за летење и са којима одлете у топлије крајеве, одакле се враћају у прољеће.

"Врло је занимљиво посматрати када птићи `Родићи` почињу да уче летење. Увијек се један одважи и полети уздижући се четири-пет метара док остали досегну свега метар изнад гнијезда", прича Филиповић.