ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 19/03/2019

ЦВЈЕТНИ БИЗНИС МИЛИЋА ПЕТРОВИЋА

 

Петровићи гаје препознатљиве врсте цвијећа на овим просторима као што су бегоније, сафије, сурфиније, кадифе, мушкатле, а више од 90 одсто производа продају купцима који долазе из цијеле БиХ.

 

Приредила: Светлана ПАВЛОВИЋ

ШАМАЦ, 19. МАРTА /СРНА/ - Четворочлана породица Милића Петровића из Бранице, засеока Глачана у општини Шамац, успјешно се бави производњом сезонског цвијећа.

Петровић је почео да се бави производњом цвијећа прије рата, али то је, како каже, било аматерски.

"Дошли смо до количине цвијећа које је за нас тренутно максимум и омогућава да га можемо квалитетно пласирати на тржиште. Радимо сезонско, прољећно, дворишно цвијеће... Имамо 30 врста са количином до 500.000 комада. Бројке су некада мање, некада веће, то се мијења сваке године", каже Петровић за Срну.

Петровићи гаје препознатљиве врсте на овим просторима као што су бегоније, сафије, сурфиније, кадифе, мушкатле, а више од 90 одсто својих производа продају купцима који долазе из цијеле БиХ.

"Tрговци који раде на тржницама долазе код нас и онда превозе цвијеће. Дамо им ниже цијене да се и они уклопе. Најбитнији је квалитет. Најтраженије цвијеће су бегоније, мушкатле и сулфиније, али све зависи од подручја, негдје иду једне, негдје друге", каже Петровић.

Он је кренуо прво са пластеницима, а онда је 2009. године саградио и стакленик.

"Неке врсте цвијећа су боље у пластеницима, неке у стакленику. Имамо централно гријање на 2.000 метара квадратних, а још толико простора у такозваним хладним пластеницима. Користимо висококалорични угаљ, много се троши у гријној сезони, али без тога је незамисливо радити ово", наглашава Петровић.

Он каже да цвјећари немају подстицаја, сем што су имали "поврат" када су градили стакленик 2009. године неких 30 или 40 одсто.

"У току је сезона пресађивања биљака, што зовемо `пикирање`. Биљке се пресађују у саксије, врши се њихово оживљавање, шишање. Сјетва је у току, ми то радимо у етапама, не може се све одједном посијати", истиче Петровић.

Петровић школује два сина на Правном и Пољопривредном факултету, он и супруга раде, а момци када имају времена. Осим синова, Петровићи имају помоћне раднике који раде сваки дан.