ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/03/2019

ДЈЕЦИ СУНЦА ПОТРЕБАН БОЉИ СПЕЦИЈАЛНИ ПРОГРАМ ИНКЛУЗИЈЕ

 

ПАЛЕ, 22. МАРТА /СРНА/ - Дјеца са Дауновим синдромом су дјеца сунца која знају да пруже љубав и за њих је у оквиру инклузије потребан мало бољи специјални програм, рекла је Срни пензионисани дефектолог у Удружењу за помоћ дјеци и омладини са посебним потребама "Сунце" са Пала Азра Салихоџић.

 

"Инклузије су јако битне и треба да имају дефектолога, логопеда, психолога, педагога и социјалног радника јер је то тим без којег се не може. Социјални радник не треба само да сједи већ да излази на терен и види гдје и како живе та дјеца, помогну и да од друштва траже да им се више да", нагласила је Салихоџићева за Срну.

Она је истакла да инклузије треба да имају мало бољи специјални програм за ову дјецу и да их треба боље припремити за школу јер им се мало посвећује пажња и мало даје.

"Ниједно дијете није као дијете са Дауновим синдромом - толико осјећају, знају, воле, увијек насмијана као сунце", истакла је Салихоџићева.

Према њеним ријечима, дјеца са Дауновим синдромом се рађају са манама срца, најчешће са нижим коефицијентом интелигенције, али са њима се може доста тога постићи када се ради са љубављу и посвети пажња.

Многи од њих лијепо цртају, пишу, могу да обављају кућне послове, раде као и сва остала дјеца, каже Салихоџићева и додаје да се код Дауновог синдрома треба стално процес радње обнављати да не би заборављали јер им је моторика јако слаба.

Најстарији волонтер и родитељ Удружења "Сунце" Пале Мира Вујиновић рекла је да је у удружењу пет чланова са Дауновим синдромом различитих година, те да зна за још једно лице на подручју Пала које врло лијепо функционише, али да никад није било њихов члан.

"За њих могу да кажем да су сензибилна, топла дјеца, ријеткост да су агресивна, науче основне радње онолико колико могу. Битно је да буду прихваћени у средини", нагласила је Вујиновићева.

Она је подсјетила да у Српској има лијепих примјера као онај у Теслићу гдје је 15 особа са Дауновим синдромом на једном симпозијуму послуживало госте, конобарисало.

Свјетски дан особа са Дауновим синдромом обиљежава се 21. марта јер је у основи те болести присутност три хромозома умјесто два на двадест првом хромозомском пару.