ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/03/2019

ДОДИК: СРБИ НЕ ВЈЕРУЈУ ХАШКОМ СУДУ

 

БЕОГРАД, 19. МАРТА /СРНА/ - Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је, уочи изрицања другостепене пресуде у Хагу бившем предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу, да је могуће да побиједи "нека правда", али да је одавно, као и српски народ, престао да вјерује у исправност тог суда који својим одлукама није дао основу за помирење у БиХ.

 

"Немогуће је да је само једна страна крива. Како да имате повјерење када је кажњено цјелокупно војно и политичко руководство, а са друге стране је /ратни командант такозване Армије БиХ/ Насер Орић, о чијим су звјерствима странци правили емисије још у току рата на Си-Ен-Ен-у, ослобођен у Хагу и у политичком суду у Сарајеву?", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, Караџић је у жалбеном поступку, а низ питања је остало без одговора.

"Је ли Караџић учествовао у нечему? Је ли донио неку одлуку? Је ли некога убио? Је ли донио одлуку о нападу на цивиле? Да они буду стријељани? Није нигдје. О чему је онда ријеч? Каква је то прича о колективној одговорности, о командној одговорности? Како онда Американци не одговарају за командну одговорност? Само ми одговарамо за командну одговорност", рекао је Додик за Телевизију "Пинк".

Он је подсјетио да је након смрти Алије Изетбеговића пред јавност изашао тадашњи високи представник у БиХ Педи Ешдаун и рекао да је "смрт спријечила његово процесуирање".

"Добро, онда је моје питање, зашто сте чекали да умре? Зашто га нисте процесуирали? Тако је и са /Фрањом/ Туђманом. И онда хоће да вас натјерају да имате повјерење и на томе се све завршава", рекао је Додик.

Он је навео да је у посљедње вријеме било изјава и од судија и од службеника Хашког трибунала да су нестали документи, докази и много шта друго.

"То је само поткријепило и ојачало наше неповјерење. Чињеница је да је тамо неко склањао доказе. Да је неко монтирао ствари. То није кажњиво. То је дозвољено. Поготово када се ради против Срба. Тако да ја том суду одавно не вјерујем", закључио је Додик.

Другостепена пресуда првом предсједнику Републике Српске Радовану Караџићу биће изречена сутра пред Међународним резидуалним механизмом за кривичне судове у Хагу.

Ова пресуда биће изречена након што су размотрене жалбе одбране и тужилаштва на првостепену одлуку, којом га је 2016. године Хашки трибунал осудио на 40 година затвора.

Првостепеном пресудом Караџић је проглашен кривим за "геноцид на подручју Сребренице 1995. године", док је ослобођен оптужби за "геноцид у другим општинама у БиХ током 1992. године".

Суђење Караџићу почело је у октобру 2009. године, а 24. марта 2016. године донесена је првостепена пресуда, на коју су се жалили и одбрана и тужилаштво.

Караџић је ухапшен у Србији 21. јула 2008. године и 30. јула пребачен у Хашки трибунал.