ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/03/2019

ПОТПИСАН АДМИНИСТРАТИВНИ АРАНЖМАН СА ЕБРД-ом

 

САРАЈЕВО, 19. МАРТА /СРНА/ - Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара у техничком мандату Мирко Шаровић и генерални секретар ЕБРД Енцо Кватрочоке потписали су данас административни аранжман, који се односи на одржавање годишњег састанка Одбора гувернера ЕБРД-а, инвестиционе конференције и бизнис форума, планираног од 7. до 9. маја у Сарајеву.

 

"Овај догађај веома је значајан и за БиХ и за ЕБРД. БиХ на организацију овог скупа чека од 2015. године. Све вријеме сам се снажно залагао и лобирао да будемо домаћини годишњем састанку Одбора гувернера ЕБРД-а", рекао је Шаровић у Сарајеву током церемоније потписивања аранжмана.

Према његовим ријечима, пред БиХ стоји велика шанса да овај догађај искористи да поправи глобалну слику о себи на међународној сцени.

Он је поновио да ће у Сарајеву од 7. до 9. маја боравити више од 2.000 инвеститора, високих владиних званичника /гувернери ЕБРД-а, министри финансија, економије, трезора или Централне банке/, те представника организација цивилног друштва.

Шаровић наглашава да ће БиХ од овог скупа имати и краткорочну и дугорочну корист, укључујући и поправљање инвестиционог имиџа, те побољшање конкурентности привреде.

"Очекујем да ће ЕБРД повећати своја улагања на 200 милиона евра сваке године, и то у секторима инфраструктуре, енергетике и екологије", навео је Шаровић.

БиХ и земље западног Балкана, поручио је он, треба да постану безбједно мјесто за инвестиције.

Генерални секретар ЕБРД-а Енцо Кватрочоке оцијенио је да је данашње потписивање административног аранжмана кључни тренутак за припрему и успјешну организацију скупштине гуверенера ЕБРД-а.

"ЕБРД жели да помогне БиХ и њеним капацитетима за привлачење инвестиција и страних улагача. Овај скуп добра је прилика за боље представљање и афирмацију потенцијала и ресурса БиХ на међународној сцени", истакао је Кватрочоке.

Он сматра да је веома битно и да домаћи и страни медији квалитетно испрате цијели догађај.

Према његовим ријечима, Одбор гувернера ЕБРД-а након конференције ће упутити БиХ одређене смјернице за будуће ефикасније дјеловање, не само на плану подизања инвестиционог и конкурентног рејтнига, него и на убрзању пута ка чланству у ЕУ.