ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/03/2019

ЗАСАЂЕНО 114 СТАБАЛА ЛИПЕ У НОВОЈ "АЛЕЈИ МАТУРАНАТА" У ЛАЗАРЕВУ

 

БАЊАЛУКА, 19. МАРТА /СРНА/ - Матуранти свих бањалучких средњих школа данас су оставили засадили 114 садница липе у "Алеји матураната" у новом дрвореду у насељу Лазарево.

 

Нови дрворед засађен је дуж саобраћајнице у Улици Бранка Поповића, у оквиру акције "Алеја матураната", која је покренута прошле године с циљем промоције очувања животне средине и заштите зеленила, по којем је Бањалука препознатљива широм региона.

Матурантима се током садње придружио и градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, који је рекао да је замисао да свака нова генерација матураната иза себе остави нову алеју.

"Ове године имамо 114 одјељења матураната и исто толико садница. Смисао акције је двострук - са једне стране Бањалука, као град зеленила, има сталну потребу да сади нове дрвореде и обнавља постојеће, а, са друге, да сви грађани осјете повезаност са овом акцијом", нагласио је Радојичић.

Инцијатива о формирању "Алеје матураната" потекла је од ученика Угоститељско-туристичке школе који су прошле године уз саобраћајницу код тврђаве Кастел посадили прву овакву алеју, са 105 садница.

Радојичић је подсјетио да је јуче почела традиционална прољећна акција чишћења и уређења града, која ће трајати наредних мјесец дана и позвао суграђане да се одазову и на предвиђене локације изнесу сав крупни отпад.

Он је додао да у наредних мјесец дана грађани имају времена да избаце сав крупни отпад и оставе га на предвиђене локације.

"Често имамо проблем са крупним отпадом који се износи када нема организованог одвоза, па се у различитим крајевима града отпад нагомилава и грађани се с правом љуте због тога", рекао је Радојичић.