ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет19/03/2019

АТМОСФЕРУ ВЕНЕРЕ НАСЕЉАВА ЈЕДНОСТАВНА БАКТЕРИЈА?

 

МОСКВА, 19. МАРТА /СРНА/ - Постоје велике шансе да једноставна бактерија насељава атмосферу Венере, изјавила је замјеник шефа заједничког руско-америчког пројекта "Венера-Д" Људмила Засова.

 

Очекује се да ће заједничка свемирска мисија САД и Русије, која је планирана за 2026. годину, потражити трагове живота у облацима Венере.

Венера је најтоплија планета у Сунчевом систему, уз температуру која на површини овог небеског тијела може да достигне 465 степени Целзијусових.

"Међутим, постоји могућност да су једноставни облици живота преживјели у атмосфери", истакла је Засова.

Научници тврде да су облаци на Венери углавном састављени од сумпорне киселине, али да садрже и 15 до 20 одсто воде, те да су температура и атмосферски притисак у доњем омотачу облака слични онима на Земљи.

Ниједан робот није успио да слети на Венеру још откако је то 1985. године учинио руски свемирски брод "Вега 2".

Намјера оних који стоје иза пројекта "Венера-Д" је да попуне ту празнину, пише "Раша тудеј".

Овај пројекат Русија је предводила скоро двије деценије, а Наса се укључила 2015. године и тада је формиран заједнички истраживачки тим.

Осим слетача, очекује се да ће мисија бити опремљена орбитером, дуготрајном станицом и ваздушном платформом.

Засова каже да ће платформа бити опремљена специјалним микроскопом који ће тражити трагове бактеријског живота у атмосфери Венере.

Технички детаљи самог програма тек треба да буду дефинисани, додаје се у извјештају.

Замјеник шефа Америчко-руског комитета за пројекат "Венера-Д" Трејси Грег изјавила је да је најранији могући датум за лансирање 2026. година и да је питање хоће ли и тај датум бити достижан.