ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/03/2019

ДОГОВОРЕНА РЕАЛИЗАЦИЈА ПРОЈЕКАТА ОД 8,4 МИЛИОНА ЕВРА

 

БЕОГРАД, 19. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да је данас у Београду са српским чланом Предсједништва БиХ Милорадом Додиком договорио да у овој години буде реализован низ пројеката у Републици Српској за шта ће Србија бесповратно издвојити 8,4 милиона евра.

 

"Укупно 8,4 милиона евра биће на располагању, као и раније, бесповратно. Када то будемо платили укупно ће бити 32 милиона евра бесповратних средстава. То је значајна подршка", истакао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са Додиком.

Он је нагласио да Србија намјерава да свакој општини у Републици Српској и оним у Федерацији БиХ које то буду жељеле помогне конкретним пројектима.

"Добили смо данас нови предлог Додика и Владе Српске", рекао је Вучић.

Он је прецизирао да ће са ових 8,4 милиона евра бити финансирана реконструкција Дома здравља у Козарској Дубици за шта је предвиђено 150.000 евра, затим изградња Дома за стара лица у општини Нови Град, као и вртића у Градишци.

"У општини Прањавор биће реконструисани мокри чворови у основној школи, а у Бањалуци изграђени вртић, амбуланта и месна заједница у једном објекту", рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, у општини Кнежево биће реконструисан Дом здравља, а у општини Шипово изграђен омладински камп, у Мркоњић Граду, Теслићу, Броду и Шамцу реконструисане школе, у Добоју Дневни центар за дјецу са потешкоћама у развоју.

Вучић је навео да ће у општини Пелагићево бити реконструисана амбуланта породичне медицине, у Бијељини грађена спортска дворана у оквиру Гимназије, као и спортска дворана у оквиру школе у Великој Обарској.

Он је рекао да ће у Зворнику бити реконструисана школа "Свети Сава" и Дом здравља.

Вучић је рекао да ће у Братунцу бити изграђен објекат за општинске административне службе, а у Власеници реконструисан вртић.

Он је истакао да ће средствима Србије у општини Шековићи бити реконструисана основна школа.

"У Источном Сарајеву биће реконструисан објекат у оквиру болнице `Србија`, а у општини Трново основна школа и спортска сала", рекао је Вучић.

Према његовим ријечима, у општини Пале, на Јахорини биће изграђен Дом здравља, а у Рогатици реконструисана школа и дворана.

Вучић је рекао да ће и у општини Калиновик бити реконструисан Дом за старија лица, те финансирана набавка санитетских возила за 15 локалних заједница.

Према његовим речима, изградња пословних хала у неразвијеним општинама Српске у оквиру пилот пројекта, биће финансирана са милион евра.

Говорећи о изградњи ауто-пута Београд-Бијељина-Сарајево, Вучић је истакао да ће радови на дијелу Кузмин-Сремска Рача, почети око Видовдана, највероватније од моста преко Саве.

Он је нагласио да Србија жели да помогне у програму подстицања инвестиција у Републици Српској, као и у области стартапова.

"Што се тиче стартапова већ смо уплатили 500.000 евра и још толико треба да уплатимо. Хођу да одемо у Бањалуку и да разговарамо са малим привредницима који почињу свој посао, да укажемо на то колико Србија хоће да помогне", нагласио је Вучић.

Он је изразио спремност да Србија и субвенцијама подстакне пољопривреду производњу, као и сточарство и воћарство у Републици Српској.