ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија19/03/2019

МИЛУНОВИЋ: СТАМБЕНО ЗБРИНУТИ НАЈТЕЖЕ РВИ

 

БАЊАЛУКА, 19. МАРТА /СРНА/ - Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је да ресорно министарство настоји да се стамбено збрину најтежи ратни војни инвалиди и породице погинулих бораца у Републици Српској.

 

"Недавно је усвојена уредба о стамбеном збрињавању ратних војних инвалида и породица погинулих бораца, а убрзо ће бити расписани јавни позиви у свим општинама. Овим настојимо да најтеже ратне војне инвалиде /РВИ/ и породице погинулих бораца у потпуности стамбено збринемо", истакао је Милуновић.

Милуновић је данас новинарима у Бањалуци, након састанка са представницима Савеза ратних војних инвалида Републике Српске, рекао да се ова уредба односи на оне РВИ и породице погинулих бораца који се из одређених разлога нису пријавили за стамбено збрињавање по ранијој уредби.

Он је навео да ће ресорно министарство кроз акциони пан запошљавања покушати да приближи борачкој популацији програме за запошљавање или самозапошљавање ратних војних инвалида.

Милуновић је рекао да је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске, у сарадњи са Савезом, прошле године дошло до рјешења у вези са пројектом набавке ортопедских помагала, а које је најбоље у региону.

"Ово је важан пројекат за ампутирце из ове категорије, дошли смо до рјешења набавке средствима, а не да набавка ортопедских помагала иде преко Фонда", појаснио је Милуновић.

Милуновић је подсјетио да је у протекле три године из буџета Републике Српске годишње издвајано по 70.000 КМ за рад Савеза ратних војних инвалида Републике Српске и по 7.000 КМ за њихове пројекте.

Предсједник Савеза ратних војних инвалида Републике Српске Драган Врховац
рекао је да је на састанку било ријечи о реализацији ове уредбе и запошљавању РВИ.

"У Заводу за запошљавање пријављено је 1.600 ратних војних инвалида, али велики број њих није пријављен", додао је Врховац.

Он је рекао да РВИ тешко могу наћи запослење на тржишту рада јер се послодавци тешко одлучују да приме некога ко има више од 40 година.

"Постоји могућност да се, преко економске подршке, незапосленим РВИ пружи новчана помоћ која је значајна посебно онима који се баве пољопривредом за набавку пластеника или ситне стоке", истакао је Врховац.

Врховац је додао да су састанку присуствовали и представници Савеза ратних војних инвалида из Војводине, који су дошли у посјету Савезу РВИ у Бањалуку.