ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво19/03/2019

ПРЕДСТАВЉЕНА КЊИГА "ДОСИЈЕ САРАЈЕВО" МИЛИВОЈА ИВАНИШЕВИЋА

 

ДОБОЈ, 19. МАРТА /СРНА/ - У Добоју је вечерас промовисана књига "Досије Сарајево" Миливоја Иванишевића која садржи имена 7.428 Срба страдалих у минулом рату у Сарајеву, као и списак имена њихових егзекутора, од којих нико није процесуиран.

 

Иванишевић је рекао новинарима да је у књизи чињеницама и документима које су сачиниле међународне организације и институције разрађивао главне тачке оптужнице које терете Србе у случају Сарајева.

Он каже да те чињенице и документи оспоравају хашке оптужнице које се односе на гранатирање Сарајева, блокаду града и наводно етничко чишћења муслимана.

Говорећи о чињеници да јавност није довољно упозната о страдању Срба, он је поручио да је истина једна, али да се многи гурају да заузму њено мјесто.

Иванишевић, који је дугогодишњи предсједник Института за истраживање српских страдања у 20. вијеку, каже да књига садржи и бројна потресна свједочења заробљених Срба у Сарајеву.

Он каже да је у књизи извршио класификацију страдалих Срба у пет група, међу којима су и они чији су скелетни остаци пронађени, али нису идентификовани.

Као примјер је навео тијело двогодишњег дјечака разбијене лобање пронађеног у кући Чангаловића у сарајевском насељу Пофалићи.

Издавач књиге је Хришћанска мисао "Свечаник" из Београда чији је уредник јереј Милорад Средојевић рекао да је циљ књиге да послужи истини.

"Књига је писана крвљу нашег народа. Нестало је у вртлогу рата у Сарајеву и околини 7.500 људи који су се крстили са три прста. Нико није могао да замисли да ће џелати бити њихове дојучерашње комшије, другови, пријатељи и колеге из предузећа", рекао Средојевић.

Он је упозорио да је заборав о тим догађајима увијек у служби непријатеља, додајући да књига представља потресно свједочанство и опомену о страдању Срба, чија су тијела нестала у Миљацки, те расута по Требевићу и другим незнаним мјестима.

Предговор у књизи написали су професор Смиља Аврамов и доктор Радован Караџић.