ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 21/03/2019

МИТРИЋ: ЈУБИЛАРНИ 20. "ЛУТ ФЕСТ" ВЕЛИЧА ЛУТКАРСТВО

 

Овогодишњи, слављенички 20. "Лут фест 2019" у Источном Сарајеву биће у духу свечаности са идејом да се луткарство и луткарска умјетност слави широм Републике Српске и БиХ. Селекција фестивалских представа провешће публику кроз све етапе културног развоја човјека: од мита, бајке, преко фолклора до интелектуалних и апстрактних, кроз које треба да прође свако дијете на путу до одрастања...

 

Приредио: Огњен БЕГОВИЋ

ИСТОЧНО САРАЈЕВО, 21. МАРТА /СРНА/ - Јубиларни 20. Међународни фестивал професионалних луткарских позоришта за дјецу "Лут фест" биће одржан у Источном Сарајеву од 12. до 17. маја под мотом "Анима у срцу", с циљем прославе љубави и величања луткарства и луткарске умјетности у Републици Српској и БиХ, изјавио је данас Срни селектор и умјeтнички директор "Лут феста 2019" редитељ Витомир Митрић.

"Двадесет година луткарства у Источном Сарајеву обиљежило је исто толико генерација нове младе позоришне публике, којој је усађена љубав према луткарству и позоришној умјетности. Фестивал је кроз луткарска остварења учио младе да његују љубав, поштују различитости и у својим срцима гаје чистоту душе и праве вриједности", рекао је Митрић, поводом данашњег Свјетског дана луткарства.

Према његовим ријечима, овогодишњи слављенички "Лут фест" биће у духу свечаности са идејом да се луткарство и луткарска умјетност слави широм Републике Српске и БиХ.

Он истиче да је "Лут фест" фестивалска манифестација са стварним културним и умјетничким дометима свјетског луткарства које се већ 20 година презентује и вреднује у Источном Сарајеву.

"Најпознатија имена луткарских стваралаца и позоришта из свијета показују своју културу и традицију кроз луткарске представе испуњене и оплемењене новим трендовима у стваралаштву и визији луткарске умјетности. Двадесети `Лут фест` показаће зрелост, а, уједно, и свечарску атмосферу кроз коју ће се прославити овај јубилеј у Републици Српској", наглашава Митрић.

Овогодишња селекција фестивалских представа, поручује он, води нас кроз све етапе културног развоја човјека: од мита, бајке, преко фолклора до интелектуалних и апстрактних, кроз које треба да прође свако дијете на путу васпитања и одрастања.

Митрић оцјењује да је "Лут фест" за 20 година постао "лутковитији", а сви они који су одрастали уз Фестивал - постали су "људскији".


УЧЕШЋЕ 19 ПОЗОРИШТА ИЗ 11 ЗЕМАЉА

На овогодишњем Фестивалу учествоваће 19 позоришта из 11 земаља, и то: БиХ, Србије, Хрватске, Бугарске, Шпаније, Италије, Аустрије, Естоније, Белгије, Казахстана и Турске.

У такмичарском програму представиће се Луткарско позориште "Кроникокаб" из Италије са представом "Под жицама" у режији Нађе Империо, Луткарско позориште "Влиндерс" из Белгије извешће представу "Ким, мало црно пиле" у режији Александра Ћурчића, а Луткарско позориште "Астана" из Казахстана представиће се представом "Боје Истока" чију режију потписује А. Салајева.

Из Аустрије долази позориште "Верк 89" са музичко-луткарским спектаклом "Бум, крах, бенг" у режији Петра Куса, док ће Дјечије позориште Републике Српске извести представу "Медвједић Тимотеј" у режији Јарослава Антонјука.

Из Србије долази пет позоришта, Позориште лутака Ниш са представом "Мала принцеза" у режији Александра Кањевца, Позориште лутака "Пинокио" са представом "Гињол" у режији Сандре Родић Јанковић, Народно позориште "Тоша Јовановић" са представом "Царски певачи" у режији Ирене Тот, Мало позориште "Душко Радовић" са представом "Прича о чаробном камену" у режији Давора Драгојевића и Дечје позориште Суботица са представом "Извини, мама" у режији Тодора Валова.

Луткарско позориште "Пикуентос" из Шпаније извешће представу "Бенџамино и Хуанита" чију режију потписују Бенџамин Ричард и Хуана Гарсија Руиз, а из Бугарске ће се представити два позоришта - Државно луткарско позориште "Сливен" са представом "Бијела бајка" у режији Константина Каракостова и Луткарско позориште "Георги Митев" из Јамбола са представом "Мала жаба" у режији Марије Банове.

На "Лут фест 2019" у Источно Сарајево из Хрватске долази Позориште "Точка на и" са представом "Прва прича" у режији Антоније Шашо Брканић, а из Турске ће се представити "Ценгиз Озек шедоу театар" са представом "Магично дрво" у режији Ценгиза Озека.

Из Естоније ће стићи Позориште "Tуулевски", са представом "Палчица" чију режију потписује колектив овог позоришта. Позориште лутака "Мостар" извешће најновије луткарско остварење "Причу о изгубљеном времену" у режији Тамаре Кучиновић.

Такмичарски програм овогодишњег Фестивала биће реализован у Културном центру Источно Ново Сарајево и у Културном центру Пале.


БОГАТ ПРАТЕЋИ ПРОГРАМ ФЕСТИВАЛА

У оквиру пратећег програма Фестивала учествоваће два позоришта из Србије, Лутка сцена "Пепино" из Ниша са представом "Динди, мали диносаурус" у режији Небојше Јовановића и позориште "Театрило" из Новог Сада са представом "Златокоса у свету чуда" у режији Цветина Аничића.

У част побједника Фестивала и 20. фестивалског рођендана Дјечије позориште Републике Српске ће у пратећем програму, на церемонији затварања извести представу "Јежева кућица" у режији Слободана Перишића.

"Током фестивала планиран је богат пратећи програм, који ће ове године бити у знаку прославе јубилеја и великог луткарског карневала, истичући истраживачки приступ у релазацији свих сегмената", најављује Митрић.

Он појашњава да пратећи програм Фестивала обухвата Луткарски карневал, представе пратећег фестивалског програма, репризна играња представа такмичарског програма у Зворнику и Теслићу, са циљем децентрализације културе, радионице израде и анимације лутака, промоције издања из области луткарства и књига поезије за дјецу, посвећених луткарству.

Ту спада и велика изложба лутака под називом "У царству лутака", аутора Љиљане Ђиђино Брановачки, као и мастерклас предавања: "Утицај Бугарског луткарског позоришта на развој луткарства код балканских народа", које ће одржати Константин Каракостов, професор на Државној академији за позориште и филм у Софији, и "Функција технике театра сјенки у обучавању глумца луткара", Амеле Вученовић, професора на Санктпетербуршкој државној академији позоришне умјетности у Русији.

На поменутом карневалу учествоваће учесници Фестивала, улични умјетници из цијелог свијета, свирачи, улични оркестри, кловнови, мађионичари, плесне групе, велике уличне лутке и маскоте, те уз бројне атракције и ученици основних школа и обданишта Источног Сарајева и Кантона Сарајево.

Специјални гост карневала је гранд лутак Контрол Ник из Позоришта лутака "Пинокио".

Митрић истиче да луткарске радионице представљају значајан дио едукативног сегмента фестивалског програма.

"Ове године ће бити одржане три радионице: Радионица израде лутака од рециклираног материјала, коју води Зорана Милошаковић из Позоришта лутака `Пинокио`, Београд, Радионица израде и анимације лутака `Од дрвета до лутка`, коју воде Ирена Тот и Тибор Фараго из Народног позоришта `Тоша Јовановић`, Зрењанин, и радионица `Лутка и ја смо дио једног сна`, коју води доктор Милан Мађарев, драматург и редитељ из Београда", прецизира селектор и умјетнички директор "Лут феста 2019".


ДВА ЖИРИЈА - ДОКАЗ ОЗБИЉНОСТИ И ВИСОКОГ НИВОА ФЕСТИВАЛА

Митрић додаје да ће у оквиру Фестивала радити два жирија што, како је рекао, показује озбиљност и висок фестивалски ниво.

Међународни стручни жири радиће у саставу: Наумов Николај Петрович из Русије, Боњо Лунгов из Бугарске и Предраг Бјелошевић из Републике Српске.

Жири новинара и критике радиће у саставу: Александар Саша Грандић, доктор књижевности и позоришни критичар, Огњен Беговић, новинар Новинске агенције Републике Српске "СРНА", и музички педагог Младен Јанковић.


ПОКРОВИТЕЉСТВО ПРЕДСЈЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ ДАЈЕ ПОСЕБАН ЗНАЧАЈ ФЕСТИВАЛУ

Покровитељ 20. "Лут феста" је предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић, чиме је Фестивал добио посебан значај. Ова подршка је од изузетне важности за развој Фестивала и позоришне умјетности за дјецу и културе у Српској.

Генерални покровитељ Фестивала је Министарство просвјете и културе Републике Српске, Фестивал суфинансирају Град Источно Сарајево, општине Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Пале и Амбасада Аустрије у БиХ.

Бронзани спонзор Фестивала је Умјетничка ливница "Јеремић" из Београда, а спонзор Фестивала је Туристичка организација Града Источно Сарајево.

Генерални медијски покровитељи Фестивала су Новинска агенција Републике Српске "СРНА" и Радио-телевизија Републике Српске, а медијски пријатељи Фестивала су Федерална новинска агенција "Фена", телевизије "Елта", БН, БХРТ и портали "Катера инфо" и "Принцип њуз".