ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура21/03/2019

МИЛАН ДИМИЋ МОНОДРАМОМ "ИМА НЕКА ТАЈНА ВЕЗА" ИЗМАМИО ОВАЦИЈЕ

 

НОВИ САД, 21. МАРТА /СРНА/ - На "Прољећним Бранковим данима 2019", великој пјесничкој манифестацији, у Новом Саду изведена је монодрама "Има нека тајна веза", посвећена животу и поезији књижевника Душка Трифуновића.

 

Монодраму је на изузетно упечатљив начин извео талентовани млади глумац Милан Димић из Бањалуке, који је уједно и писац сценарија, као и режисер представе.

Из културне институције "Бранково коло", која је организатор "Прољећних Бранкових дана", саопштено је да је Димић своју монодраму извео синоћ пред препуном позоришном салом новосадске Гимназије "Лаза Костић".

Монодрама је прича о бурном животу Трифуновића, са нагласком на избјеглички период у Новом Саду.

У граду на обалама Дунава, Трифуновић је провео посљедње године живота, а сахрањен је у Сремским Карловцима, на гробљу подно брда Стражилово.

Гимназијска сала испуњена до посљедњег мјеста, претежно млађом публиком, наградила је драмског умјетника из Републике Српске громким и дугим аплаузом.

Душко Трифуновић, био је редован гост "Бранковог кола", а његово присуство на пјесничким сусретима давало је догађају увећан сјај.

Трифуновић се већ са својом првом књигом пјесама "Златни куршум" /1958/, винуо у професионалне и антологијске висине.

"Бранкову награду" за лирски првенац Трифуновић је примио у Радичевићевом "мјесту драгом", Сремским Карловцима, прије 60 година.

У Новом Саду и Сремским Карловцима у току је манифестација под називом "Прољећни Бранкови дани", посвећена Бранку Радичевићу, једном од највећих пјесника европског лирског романтизма 19. вијека.

"Прољећни Бранкови дани" трајаће до четвртка, 28. марта, када ће се навршити 195 година од рођења Радичевића.