ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана21/03/2019

ИСПЛАТА АКОНТАЦИЈЕ ОД ПОЛА МИЛИОНА КМ НЕРАЗВИЈЕНИМ ОПШТИНАМА

 

БАЊАЛУКА, 21. МАРТА /СРНА/ - Влада Републике Српске донијела је одлуку о исплати аконтације неразвијеним и изразито неразвијеним јединицама локалне самоуправе у износу од 500.000 КМ.

 

Неразвијеним општинама Братунац, Вишеград, Власеница, Доњи Жабар, Костајница, Љубиње, Невесиње, Пелагићево, Петровац, Рибник, Рогатица, Хан Пијесак, Шамац и Шипово биће распоређено по 14.706, КМ, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе са јавношћу.

Исти износ средстава биће распоређен и за изразито неразвијене општине Берковићи, Вукосавље, Источни Дрвар, Источни Мостар, Источни Стари Град, Језеро, Калиновик, Кнежево, Крупа на Уни, Купрес, Лопаре, Ново Горажде, Осмаци, Оштра Лука, Рудо, Сребреница, Трново, Чајниче и Шековићи.

Влада је донијела План деминирања за ову годину, фаза 21, чији је општи циљ боља заштита грађана у Републици Српској и БиХ од експлозивних средстава заосталих из рата и мина, као и природних и људским фактором изазваних несрећа.

Овим планом предвиђено је да Републичка управа Цивилне заштите у противминским активностима са "А" и "Б" тимовима уклони 160 мина, 2.340 експлозивних средстава заосталих из рата и претражи 20.000 метара квадратних, деминира 370.000 метара квадратних површине, 50.000 метара квадратних ручно очисти, 320.000 метара квадратних технички извиди и очисти од касетне муниције, као и пет објеката.

Влада Републике Српске донијела је Програм мјера здравствене заштите животиња у Српској у овој години, којим се утврђују мјере за спречавање, откривање, контролу и сузбијање заразних и паразитских болести.

Циљ овог програма је рано откривање, спречавање појаве, ширења, праћење, сузбијање или искорјењивање заразних болести и обезбјеђивање система обиљежавања, регистрације и сљедивости животиња да би се обезбиједила заштита људи од зараза које се могу пренијети са животиња на људе.

Влада је упозната о Плану пословања "Жељезница Републике Српске" за период 2019-2021. године, којим је предвиђен раст физичког обима превоза по просјечној стопи од један одсто и повећање прихода од превоза робе.

У наредном периоду као неопходност се намеће инвестирање у жељезничку инфраструктуру, чиме би се очувала и побољшала њена функционалност.

"Жељезнице Републике Српске" су на дан 31. децембар 2018. године запошљавале 2.482 радника, а у овој години предвиђено је смањење њиховог броја за 150, док се на крају планског периода очекује да врој радника износи 2.100.

У наредном периоду "Жељезнице Републике Српске" очекује сложен процес реструктурисања, а крајњи циљ овог поступка је унапређење оперативне ефикасности и постизање финансијске одрживости друштва.