ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 21/03/2019

ШУМАМА У СРПСКОЈ ГАЗДУЈЕ СЕ ПРЕМА ЕКОЛОШКИМ СТАНДАРДИМА

 

Просјечни годишњи прираст у свим категоријама шума којима газдује Јавно предузеће "Шуме Републике Српске" износи 6,91 метар по хектару.

 

Приредила: Добрила АБАЗОВИЋ

СОКОЛАЦ, 21. МАРТА /СРНА/ - Од укупне површине од 1.314.670 хектара, у државном власништву налази се 1.011.230 хектара или 77 одсто свих шума Републике Српске, наводе за Срну из Јавног предузећа "Шуме Републике Српске" Соколац.

Према том извору, просјечни годишњи прираст у свим категоријама шума којима газдује ово преузеће износи 6,91 метар по хектару.

Из "Шума Српске" подсјећају да се шуме и шумско земљиште у БиХ простиру на 2.709.800 хектара, што је 53 одсто површине државе, а од тога је око 20 одсто у приватном власништву.

Послови, мјере, задаци и активности у производно-финансијском плану свих организационих дијелова и "Шума Српске" у цјелини, првенствено су усмјерени на чување, заштиту шума, његу и одржавање постојећих шумских култура, те нова пошумљавања.

Унапређује се и развој сјеменско-расадничке производње, те ради на искориштавању шума у складу са реалним могућностима шумских састојина и одредаба шумскопривредних основа.

ЗАШТИТА ОД ПОЖАРА

У "Шумама Српске" тврде да су спроведене све превентивне мјере на заштити шума од пожара и штетних инсеката и истичу да су трошкови заштите шума у 2018. години на нивоу овог предузећа износили око 12.000.000 КМ.

Према истој информацији, број пожара на крају прошле године знатно је мањи у односу на 2017, па је и штета проузрокована пожарима мања.

"Евидентирано је 45 пожара, од којих су три висока, док су 42 приземна. Укупна захваћена површина била је 599 хектара", наводе из "Шума Српске" и подсјећају да пожари наносе велику штету јер захватају знатну површину и уништавају комплетну флору.

Како је људски фактор најчешћи узрок, неопходно је да шира друштвена заједница предузме превентивне, али и репресивне мјере на заштити.

БЕСПРАВНА СЈЕЧА

Штета проузрокована бесправним сјечама је мања за 19 одсто у прошлој години у односу на 2017. Највећа штета је евидентирана у Шумском газдинству "Јахорина" на Палама - 25 одсто од укупно забиљежених у предузећу, те у газдинствима "Приједор", "Добој" и "Романија" на Сокоцу, наведено је у информацији из "Шума Српске".

У овом предузећу истичу да је у току прошле године поднесено 2.099 пријава, од којих 24 одсто кривичних и 76 одсто прекршајних.

У "Шумама Српске" напомињу да бесправне сјече представљају велики проблем, па је интензивирана сарадња са МУП-ом, тужилаштвом и судом.

ЗАШТИТА ОД ШТЕТОЧИНА

С циљем заштите шума од губара, у свим газдинствима је извршен интензиван мониторинг контролних плоха јер, према тврдњама из овог предузећа, није констатовано значајније присуство јаја у леглима штеточина, сем у неколико случајева.

Заштита шума од поткорњака заснива се на мјерама успостављања шумског реда, те примјени феромонских препарата за конторлу исузбијање сипаца у вријеме ројења.

Према дугорочном плану, "Шуме Српске" инсистираће на пошумљавању лишћара у чистим четинарским шумама како би учешће овог дрвећа достигло 30 одсто јер се тиме смањује киселост земљишта.

"Шуме Републике Српске" посједују ФСЦ сертификат, који је потврда да се са шумама и шумским земљиштем газдује према строгим еколошким, социјалним и економским стандардима.

У октобру прошле године Међународно акредитационо тијело СГС из Словачке извршило је контролу процеса сертификовања.