ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура21/03/2019

ОДРЖАНО ПОЕТСКО И МУЗИЧКО ВЕЧЕ

 

ЗВОРНИК, 21. МАРТА /СРНА/ - У артијуму зворничке Основне школе "Свети Сава" одржана је вечерас традиционална манифестација "Поетско и музичко вече", поводом обиљежавања празника Младенци, те Свјетског дана поезије и доласка прољећа.

 

У манифестацији су учествовала 44 млада брачна пара који су у Матичној служби у Зворнику склопили бракове у периоду од 22. марта прошле године до 21. марта ове године.

Овим брачним паровима уручени су пригодни поклони и цвијеће које је обезбиједила Градска управа Зворник.

Музиком, стиховима и драмским приказима у програму су учествовали и Прво пјевачко друштво "Изворник", као и ученици зворничког Техничког школског центра и Основне школе "Свети Сава".

Предсједник градског Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" Раде Перић рекао је да је ово дан поезије која на неки начин симболизује љубав, прољећа као симбола буђења и рађања и Младенаца, као националног празника, који чува и његује традицију и обичаје Срба.

"Манифестација је постала традиционална јер је организујемо већ 22 године са циљем оживљавања и чувања народних обичаја, упознавања са нашом и свјетском поезијом, док је долазак прољећа симбол рађања, љубави и обнављања", рекао је Перић.

Он је додао да је циљ ове манифестације да се млади удају и жене и да имају потомство, али и да друштвена заједница помаже развој породице и наталитета.

Перић је подсјетио да је ова манифестација први пут одржана у Зворнику 1997. године и додао да се практикује да се Дан поезије, долазак прољећа и Младенци обиљежава у једном дану.

У оквиру манифестације, присуствовао је и најстарији зворнички брачни пар Цвијета и Војислав Лазаревић који су у браку 63 године.

Лазаревићима је уручен пригодан поклон, док су они, уз захвалност Градској управи и СПКД "Просвјета", младим брачним паровима пожељели доста среће и разумијевања у заједничком животу.

Организатор ове манифестације је СПКД "Просвјета", а покровитељ град Зворник.