ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана22/03/2019

У БИЈЕЉИНИ СКУП "ВОДА ЗА СВЕ"

 

БИЈЕЉИНА, 22. МАРТА /СРНА/ - Јавна установа "Воде Српске" организоваће у Бијељини радни скуп поводом 22. марта - Свјетског дана вода, који се ове године обиљежава под мотом "Вода за све".

 

Скупу ће присуствовати министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Борис Пашалић.

Из "Вода Српске" је најављено да ће скуп, у чијем раду ће учествовати представници свих релевантних институција у БиХ из области вода, бити одржан у Етно-селу "Станишићи".

На скупу ће бити представљени стручни радови у вези са овогодишњим мотом манифестације "Вода за све", који промовише потребу солидарности са људима и друштвима који имају проблем са приступом чистој води.

Порука УН је да сваки човјек има право на воду и да је приступ чистој води од кључног значаја за одрживи развој и напредак човјечанства.

У најави се наводе подаци УН да више од двије милијарде људи у свијету живи без воде за пиће у својим домовима, четири милијарде људи, или двије трећине свјетске популације, доживљавају тешку несташицу воде у трајању од најмање мјесец дана током године, а 159 милиона људи за пиће користи воду из површинских вода као што су језера, ријеке и потоци.

Процјењује се да би више од 700 милиона људи могло да буде захваћено интензивном несташицом воде до 2030. године.

У тексту се наводи да пет милиона људи годишње умре од болести изазваних загађеном водом, више од 700 дјеце млађе од пет година умире сваког дана од болести изазваних загађеном водом или лоших санитарних услова, а више од 800 жена умре сваког дана од компликација у трудноћи и порођају због недостатка чисте воде и потребних хигијенских услова.