ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана22/03/2019

СВЈЕТСКИ ДАН ВОДА ОБИЉЕЖЕН АКЦИЈОМ УКЛАЊАЊА ОТПАДА КОД ИЗВОРИШТА

 

ПРИЈЕДОР, 22. МАРТА /СРНА/ - Акцијом скупљања отпада у зони непосредне заштите бунара, приједорски "Водовод" обиљежио је данас Свјетски дан вода који је уједно и дан овог јавног комуналног предузећа.

 

Руководилац сектора за производњу воде и каналисање отпадних вода у приједорском "Водоводу" Драгослав Кабић подсјетио је да се акција чишћења терена и уређења земљишта око изворишта са којих се град Приједор снабдијева водом реализује неколико година.

"Поједини грађани и даље, поред свих упозорења, остављају и ситни и кабасти отпад, што може угрозити изворишта, а наша изворишта су дар од Бога и морамо сви заједничким снагама спречавати било какву деструкцију у њиховој близини, да бисмо сачували питку воду", рекао је Кабић новинарима у Приједору.

Он је подсјетио да је слоган овогодишњег 22. марта "Вода за све" и да, у том смјеру, "Водовод" заједно са градом Приједором и Владом Републике Српске ради на проширењу водоводне мреже.

"У току је имплементација пројекта Црно врелео, гдје ће рубна насеља добити воду, а поред тога редовно вршимо реконструкцију постојећих дотрајалих инсталација и на тај начин омогућавамо грађанима уредно водоснабдијевање", додао је Кабић.

Данашњом акцијом прикупљања, одвожења и одлагања отпада на регионалну депонију Курево "Водовод" Приједор жели скренути пажњу јавности на проблеме у вези са водом и водним ресурсима и апеловати на свијест грађана да посвете већу пажњу очувању изворишта питке воде и адекватној бризи о њима.

Свјетски дан вода се обиљежава широм свијета још од 1993. године, а овогодишња тема је "Нико неће бити изостављен". Један од главних циљева одрживог развоја УН је да се свим људима до 2030. године обезбиједи сигуран приступ питкој води и одрживо управљање водом.