ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија22/03/2019

ПРЊАВОР НАЈРАЗВИЈЕНИЈА ОПШТИНА СА ИЗВОЗОМ ОД 200 МИЛИОНА КМ

 

ПРЊАВОР, 22. МАРТА /СРНА/ - Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је данас на Деветом регионалном сајму привреде, пољопривреде и туризма у Прњавору да је ова општина најразвијенија локална заједница у Српској са 7.000 запослених, извозом од 200 милиона КМ на пет континената у 38 земаља и регистрована 884 привредна субјекта.

 

Вишковић је подсјетио да је у овој општини у протекле 2,5 године уложено више од седам милиона КМ за уређење локалне заједнице - од путева, кружних токова, школа, те истакао да ће Влада Републике Српске наставити са финансијском подршком.

"Сама изградња ауто-пута који је на самом дохвату Прњавору је на неки начин утицала да се ово мјесто убрзано развија. Ово је данас најразвијенија општина и треба бити примјер свим локалним заједницама Републике Српске", рекао је Вишковић.

Он каже да je важно и то што je локална власт у Прњавору одлучила да скоро поклони земљиште инвеститорима, јер је цијена метра квадратног 1,50 КМ.

"Ово је цијена која омогућава привредну активност домаћих произвођача, што је посебно занимљиво и за Владу Српске и за остале локалне заједнице, и што подржавамо. То су људи који су овдје рођени, овдје живе и желе да развијају Републику Српску у чему им морамо дати пуну подршку", рекао је премијер Српске.

Он је похвалио организацију Сајма, истакавши да је значајно што су у 90 одсто случајева присутни домаћи излагачи, а дата је шанса и малим домаћинствима, људима који се баве кућном радиношћу да покажу шта раде.

"Сајам је прилика да на једном мјесту имате и велике и мале излагаче, иако су сви људи који раде и зарађују за себе и своју породицу велики. Сваки произвођач је битан, вриједан пажње и Влада Републике Српске ће док год будем премијер бити генерални спонзор овог сајма у Прњавору, јер видим да је атмосфера права домаћинска, топла, људска", рекао је Вишковић.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић изразио је наду да ће овај сајам допринијети даљем развоју привреде општине Прњавор јер је доста домаћих привредника излагача.

"Надам се да ће они кроз контакте које ће имати на сајму остварити још боље резултате у наредном периоду", каже Клокић.

Начелник општине Прњавор Дарко Tомаш рекао је да су локални привредници најзаслужнији што та општина спада међу развијене локалне заједнице у Српској.

"Локални привредници остварују годишњи приход већи од 700 милиона КМ, од чега је више од 200 милиона извоза", навео је Томаш.

Он је истакао да су многи привредници Прњавора превазишли границе општине, Српске и БиХ.

"Петнаестак фирми има извоз који се мјери десетинама милиона КМ и увјерен сам да ће сајам оправдати очекивања. Прњавор је један од регионалних лидера када је ријеч о привреди и намјеравамо да и даље задржимо тај примат", поручио је Томаш.

Он је рекао да је за развој заслужна градња ауто-пута који пролази кроз општину, као и пословне зоне.

"Током године имаћемо завршених пет нових производних капацитета у пословној зони. Нашли смо начин да, прије свега, домаћим привредницима омогућимо повољне услове за инвестирање и да их тиме задржимо. Позивамо све инвеститоре да посјете Прњавор и виде шта овдје радимо, а ми ћемо бити њихов сервис", истакао је Томаш.

Отварању сајма, између осталих, присуствовали су и министар породице, омладине и спорта Соња Давидовић и министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђан Рајчевић.

Овај скуп одржава се у организацији консултантске куће из Бањалуке "РС консалтинг трејд" и општине Прњавор.

Покровитељ сајма је предсједник Владе Републике Српске, а подршку су дали и Министарство за европске интеграције и међународну сарадњу, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарство привреде и предузетништва, "Електрокрајина" Бањалука, "Електропривреда Републике Српске", Инвестиционо-развојна банка Српске, "Милијекопродукт" из Козарске Дубице", Спољнотрговинска комора БиХ и Ергела "Вучијак".

Сајам је отворен данас и сутра од 10.00 до 19.00 часова у Спортској дворани "Слога".