ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија22/03/2019

НАЈВИШЕ СЕ ИЗВОЗИ У ИТАЛИЈУ, А УВОЗИ ИЗ СРБИЈЕ

 

БАЊАЛУКА, 22. МАРТА /СРНА/ - Република Српска је, према подацима Републичког завода за статистику, у јануару и фебруару ове године највише извозила у Италију и Хрватску, а највише је увозила из Србије и Италије.

 

У извозу највеће учешће има електрична енергија, а највише се увозе лијекови.

"Вриједност извоза у Италију је 92 милиона КМ, односно 16,3 одсто, а у Хрватску 67 милиона КМ, односно 11,8 одсто од укупно оствареног извоза", рекао је вршилац дужности директора Републичког завода за статистику Јасмин Комић данас на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је навео да је Српска у истом периоду највише увозила из Србије, и то у вриједности од 121 милион КМ, односно 18 одсто и из Италије у вриједности од 86 милиона КМ, односно 12,8 одсто од укупно оствареног увоза.

Посматрано по групама производа, у периоду јануар-фебруар 2019. године, како је навео Комић, највеће учешће у извозу остварује електрична енергија са 52 милиона КМ, што износи 9,1 одсто од укупног извоза, док највеће учешће у увозу остварују лијекови, са укупном вриједношћу од 29 милиона КМ, што износи 4,2 одсто од укупног увоза.

Према Комићевим ријечима, у фебруару ове године Република Српска је остварила извоз у вриједности од 294 милиона КМ, а увоз је био 376 милиона КМ.

"Проценат покривености увоза извозом износио је 78,2 одсто, док је покривеност увоза извозом за прва два мјесеца текуће године износио 83,7 одсто", навео је Комић.

Он је додао да је у периоду јануар-фебруар 2019. године остварен извоз у вриједности од 564 милиона КМ, што је за 3,6 одсто мање у односу на исти период претходне године, док је увоз у истом периоду износио 673 милиона КМ, што је за 2,4 одсто мање у односу на исти период претходне године.