ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија22/03/2019

РАДОЈИЧИЋ: ОВЕ ГОДИНЕ ИЗМЕЂУ ПЕТ И 10 МИЛИОНА КМ УЛАГАЊА

 

БАЊАЛУКА, 22. МАРТА /СРНА/ - Градоначелник Бањалуке Игор Радојичић рекао је данас да очекује да ће град ове године имати између пет и 10 милиона КМ улагања у системе водоснабдијевања и канализације, од чега ће користи имати десетине хиљаде грађана.

 

"Након што је 2017. године ријешен примарни проблем централног градског гријања, сада је фокус на проблеме у саобраћају и водоснабдијевању", рекао је новинарима Радојичић, који је присуствовао обиљежавању 22. марта - Свјетског дана вода у кругу Фабрике воде у насељу Новоселија.

Он је навео да је у фази градње више различитих водосистема, наводећи при том систем "Црно врело" са четири подсистема, који обухвата широко подручје од Мањаче до Приједора са 20.000 потенцијалних потрошача, као и водосистем у Јагарама који се односи и на висинске зоне насеља Старчевица и Дебељаци.

Радојичић је истакао да се ради и на водоснабдијевању подручја насеља Чесма са висинским зонама, које подразумијева и мјесну заједницу Пријечани и општину Лакташи, те низу различитих већих и мањих водосистема на подручју поткозарских села.

"Нека села у околини и нека приградска насеља и данас немају стабилно снабдијевање водом или га немају уопште, док наши пријатељи из Израела кад дођу у Бањалуку кажу да не знамо какво богатство имамо", каже Радојичић.

Директор бањалучког "Водовода" Зоран Поповић рекао је да ће до средине јуна Фабрика воде у Новоселији имати савремену лабораторију у којој ће бити рађена анализа више од 5.000 узорака.

"Можемо се похвалити да смо међу најорганизованијим и најбољим водоводима у региону и сматрамо да је наша вода једна од најквалитетнијих", истакао је Поповић.

Он је подсјетио да је "Водовод", поводом 22. марта - Свјетског дана вода, цијелу седмицу посветио обиљежавању, у оквиру чега су приређене посјете бањалучким основним школама и ученицима од првог до трећег разреда подијељено 1.500 сликовница о теми екологије, а одржана је и панел-расправа.

Поповић је напоменуо да се "Водовод" током цијеле године фокусира на рад са основцима и средњошколцима када је ријеч о значају и заштити вода и да је много урађено на заштити ријеке Врбас, те поручио да воду треба рационално трошити и чувати животну средину.