ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија22/03/2019

ЉУБОЈЕ: "ИНФОТЕХ-ЈАХОРИНА" ОПРАВДАО ВИСОК НАУЧНИ РЕЈТИНГ

 

ЈАХОРИНА, 22. МАРТА /СРНА/ - Декан Електротехничког факултета /ЕТФ/ Универзитета у Источном Сарајеву Зоран Љубоје оцијенио је за Срну да је 18. Међународни симпозијум "Инфотех-Јахорина", који је данас завршен, оправдао висок научноистраживачки рејтинг ове високошколске институције.

 

Он је подсјетио да је за овогодишњу конференцију било пријављено 177 радова, а на скупу је изложено 148 радова, уз ангажман 158 рецензената. Заступљена су 402 аутора из девет земаља, а највише их је из Србије и БиХ.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић, отварајући овај скуп прије два дана, заложио се за адекватнију сарадњу академске и пословне заједнице, те најавио да ће за сваки пилот-пројекат у сфери научноистраживачког рада у Републици Српској бити обезбијеђено по 50.000 КМ.

Према његовим ријечима, иновације и научноистраживачки рад заслужују још већу пажњу због чега ће ресорно министарство покренути пројекат "Синергија", који треба да чвршће повеже научне истраживаче и привреднике.

Симпозијум у хотелу "Бистрица" окупио је стручњаке, научнике, инжењере, истраживаче и студенте који се баве информационим технологијама и њиховом примјеном у области система управљања, комуникационих, производних и електронских система, електроенергетике и других области електротехнике и рачунарства.

Главне тематске области Симпозијума биле су "Рачунарски системи и софтвер", "Комуникациони системи и технологије", "Енергетски системи", "Производни системи", "Системи управљања", "Електронски системи".

Покровитељ "Инфотех-Јахорина 2019" било је Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске, а спонзор компанија "Ланако" из Бањалуке.

Организатор скупа био је Електротехнички факултет Универзитета у Источном Сарајеву у сарадњи са електротехничким факултетима из Бањалуке и Београда, Факултетом техничких наука из Новог Сада, Електронским факултетом из Ниша и техничким коспонзорством Института инжењера електротехнике и електронике.

Први симпозијум "Инфотех-Јахорина" одржан је на Јахорини 2001. године, када је шест компанија представило своје производне и развојне програме из области телекомуникација, енергетске електронике, електроенергетике, аутоматизације и управљања процесима. Тада су представљена 53 рада.