ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Економија22/03/2019

ОВЕ СЕДМИЦЕ КУКУРУЗ БИО 0,14 ЕВРА ПО КИЛОГРАМУ

 

НОВИ САД, 22. МАРТА /СРНА/ - На новосадској Продуктној берзи ове седмице кукурузом је трговано по просјечној цијени од 16,97 динара /0,14 евра/ за килограм, са урачунатим порезом на додату вриједност /ПДВ/, саопштено је из ове берзе.

 

Цијена кукуруза у односу на прошлу седмицу била је већа за 0,95 одсто, а у односу на цијену из прошлогодишње жетве чак 11 одсто.

Пшеницом са 12 одсто протеина трговано је путем Берзе по цијени од 24,31 динар /0,21 евра/, по килограму са урачунатим ПДВ-ом.

Цијена пшенице током берзанске седмице варирала је зависно од квалитета и паритета.

Берзански експерти примјећују да се на њивама у Србији изглед усјева значајно промијенио посљедњих пар седмица. До жетве је остало непуних 100 дана, што, према њиховом мишљењу, значи да ће свака осцилација у температури, као и нивоу падавина значајно утицати на потенцијал пшенице.

Потенцијал је, сматрају експерти, у томе да пшеница изнесе род до краја свог вегетативног циклуса.

Они констатују, да ће поред временских прилика, квалитет агротехнике и прихране бити уочљивији него у просјечним годинама.

Кад је у питању соја, понуђене ниже цијене у односу на прошлу седмицу нису оставиле купце равнодушним, па се њом није ни трговало путем Берзе.

Соја је нуђена на Берзи по цијенама од 37,3 до 37,9 динара /од 0,31 до 0,32 евра/ по килограму без урачунатог ПДВ-а.

Укупан промет остварен путем Берзе ове седмице био је у обиму од 1.700 тона робе, чија је финансијска вриједност била око 31,7 милиона динара /268.500 евра/.

Количински, промет је био мањи за 27,66 одсто, а финансијски око 45 одсто у односу на прошлу седмицу.