ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/03/2019

МИЛОШЕВИЋ: СНАЖНА ПОДРШКА ЧЕСИМА У ВОЈВОДИНИ

 

НОВИ САД, 22. МАРТА /СРНА/ - Покрајински секретар Војводине за културу, јавно информисање и односе са вјерским заједницама Драгана Милошевић истакла је да Покрајинска влада снажно подржава чешку националну мањину, као и све остале мањине у Војводини, посебно када је ријеч о култури и јавном информисању.

 

Милошевићева је данас примила делегацију посланичког дома Чешке на челу са предсједником чешког Одбора за науку, образовање, културу, омладину и спорт Вацлавом Клаусом.

Она је истакла да постоји велики простор да сарадња Аутономне Покрајине Војводине и Чешке буде повећана, како у области културе, тако у другим областима, саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Покрајинске владе.

"Упркос позитивним импулсима које је донело прошлогодишње потписивање Споразума о сарадњи између регије Оломоуц у Чешкој и Аутономне Покрајине Војводине, постоји велики простор да се међусобна сарадња повећа и у области културе, као и у другим областима", рекла је Милошевићева.

Она је навела да је тим споразумом, осим културне размјене, обухваћено и образовање, спорт, привреда, као и туризам.

У разговорима са чешком делегацијом учествовао је и замјеник покрајинског секретара за образовање, прописе, управу и националне мањине - националне заједнице Милан Ковачевић који је рекао да је чешки језик са елементима националне културе дио основнообразовног система.

"Чешки језик са елементима националне културе део је основнообразовног система у општини Бела Црква, њеном насељу Крушчици, као и насељу Гају код војвођанске општине Ковина", навео је Ковачевић.

Ковачевић је рекао и да је ове године изашао и први уџбеник за изучавање чешког језика са елементима националне културе.

Делегација посланичког дома Чешке захвалила је Аутономној Покрајини Војводини на изузетној бризи о чешкој националној мањини, истичући да та брига потврђује чињеницу о до сада најбољим односима двије пријатељске земље - Србије и Чешке.

Састанку, уприличеном у Скупштини Аутономне Покрајине Војводине, присуствовали су и амбасадор Чешке у Србији Томаш Кухта и његов замјеник Павел Коближка.