ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Тема дана22/03/2019

ПОТРЕБНО ЈОШ 700 МИЛИОНА ЕВРА ДА БИ СВИ ГРАЂАНИ ДОБИЛИ ВОДУ

 

БИЈЕЉИНА, 22. МАРТА /СРНА/ - БиХ је позната по добром хидропотенцијалу у сваком смислу и то треба користити на најбољи начин, али и у Републици Српској и ФБиХ, нажалост, има још доста локалитета на којима вода није доступна грађанима или је нема довољно за све који су прикључени на постојеће водоводне системе, рекао је данас Ненад Ђукић из ресорног министарства Српске.

 

"Евидентиране су знатне потребе за водоснабдијевање становништва, указано и на пречишћавање отпадних вода које је још симболично и требало би знатно да се побољша, да бисмо и на тај начин обезбиједили воду за све", рекао је Ђукић новинарима на крају скупа поводом Свјетског дана вода, који је одржан у Етно селу "Станишићи" у Бијељини.

Он је навео да је енергетика тренутно један од највећих корисника вода, уз оцјену да треба побољшати кориштење водног богатства за побољшање система за наводњавање и развој производње хране.

Ђукић је истакао да је питање финансирања пројеката у области вода врло битна ставка и да се томе озбиљно приступа у свим владиним институцијама.

"Евидентно је да водоводне компаније, уз велике губитке у системима, борбу воде и са финансијама због немогућности да улажу из својих ресурса, па долазимо у ситуацију да не могу да обнове водоводну мрежу и смање губитке како би се обезбиједило довољно воде тамо где је нема", закључио је Ђукић.

Помоћник директора Јавне установе "Воде Српске" Славиша Савић истакао је да вода представља значајан ресурс који може да помогне у општем развоју друштва и привреде и да упркос природним претпоставкама да сваки становник има здраву воду за пиће, сада воду у БиХ има тек 60 одсто становништва који су прикључени на јавне водоводе.

Према његовим ријечима, губици у водоводним системима достижу од 30 до 80 одсто воде, што је врло лоше.

"Уз огромну корист, вода може да нанесе и велику штету и у Републици Српској је за заштиту од тог штетног дјеловања и поплава уложено више од 200 милиона КМ у посљедњих пет година, а ту се неће стати", најавио је Савић.

Шеф одсјека за водне ресурсе у Министарству спољне трговине и економских односа у Савјету министара БиХ у техничком мандату Бошко Кењић похвалио је као фер и отворену сарадњу по питању изазова у сектору вода између свих институција и нивоа власти, наводећи да је то допринијело реализацији бројних добрих пројеката у овој области.

"Да би сви грађани у БиХ имали приступ редовном и здравствено исправном водоснабдијевању процјењује се да је потребно улагање од преко 700 милиона евра", рекао је Кењић.

Фуад Мујагић из федералног ресорног министарства је у разговору са новинарима најавио активности у ФБиХ наредне године на чишћењу водотока од нагомиланог смећа.

Директор Агенције за водно подручје ријеке Саве из Сарајева Сеад Делић рекао је за БиХ да је земља богата водом за пиће и да је по том богатству прва у регији, а пета у Европи.

И он је упозорио на опасност од растућег загађења, као и губитке воде у јавним системима који износе од 20 до 80 одсто, те навео да је обухват становништва са третманом отпадних вода свега између седам и 10 одсто.

Директор Агенције за водно подручје Јадранског мора из Мостара Дамир Мрђен сумирао је у изјави новинарима да је 60 одсто становништва прикључено на јавне водоводе, 30 одсто на канализационе системе, а пречишћава се свега 15 одсто употријебљене воде у БиХ.

"Огроман задатак је да се ти проценти знатно повећају, за шта су потребна велика финансијска улагања, уз додатни проблем да не оптеретимо грађане изнад максималне границе од четири одсто просјечне плате за пружену услугу", закључио је Мрђен.