ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво22/03/2019

МИРО ЛОМПАР У ПОДГОРИЦИ О СРПСКОМ КУЛТУРНОМ ОБРАСЦУ

 

ПОДГОРИЦА, 22. МАРТА /СРНА/ - Истакнути српски интелектуалац из Београда Мило Ломпар говорио је вечерас у Српској кући у Подгорици о српском културном обрасцу који је поново актуелизован.

 

Професор Ломпар је на почетку своје бесједе пренио поздраве од академика Матије Бећковића, којем је забрањен улазак у Црну Гору, рекавши да говори и у његово и у своје име.

"Сам Свети Сава је осликавао својом активношћу, својом личношћу једну врсту двострукости која је одредила вјештину дипломатије и вјештину државништва с једне стране и са друге стране дубину и суштину искуства које је било монашко, које је било духовно и које је припадало једној одредници која није долазила из свијета него је припадала духу", рекао је Ломпар.

Он је на трибини коју је организовао Информативно-културни центар "Свети Сава" и Српски национални савјет Црне Горе истакао да, када је ријеч о српском културном образцу, ваља почети од једног размишљања Слободана Јовановића, које је изнио у тоновима историјског искуства.

Ломпар је навео да је Јовановић написао једну кратку књигу, уствари један дужи есеј под насловом "О српском националном карактеру" у којем је, између осталог, указао на својеврсну нестабилност српског културног образца.

"Односно на једну врсту недовољне дефинисаности проблематике културног образца која се појављује у историјској свијести с половине 20. вијека", рекао је Ломпар, оцијенивши да је трибина показала потребу да се јавно говори о изазовима српског народа.

Уредник трибине, књижевник Будимир Дубак представио је Ломпара као једног од највећих насљедника Његошеве мисли у савременом добу.

Мило Ломпар, професор књижевности на Филолошком факултету у Београду,
аутор је многобројних дјела међу којима су најзначајнија "Моралистички фрагменти", "Повратак српском становишту", "Књига о Црњанском", "Дух самопорицања", "Његошево пјесништво" - за коју критичари кажу да је једно од најзначајних дјела икад написано о Његошу.

Наредна трибина биће одржана 29. марта.