ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Свијет22/03/2019

ПОВЕЋАН БРОЈ ИСЛАМОФОБНИХ НАПАДА НАКОН КРАЈСТЧЕРЧА

 

ЛОНДОН, 22. МАРТА /СРНА/ - Број кривичних дјела учињених из мржње према муслиманима повећан је за чак 593 одсто у Великој Вританији, у седмици након што је нападач у џамијама на Новом Зеланду убио 50 људи, пише лист "Гардијан".

 

Хуманитарна група "Тел мама" саопштила је да су скоро сви напади на неки начин повезани са случајем у Крајстчерчу, те да је у посљедњих седам дана било више инцидената против муслимана него у седмици након терористичког напада у Манчестеру 2017. године.

Овој хуманитарној групи је од 15. марта, на дан напада на Новом Зеланду, па до 21. марта у поноћ, пријављено 95 инцидената, а од тога 89 одсто је садржавало директну референцу, било вербално било гестикулацијом, на нападе на Новом Зеланду.

У посљедњих седам дана, муслимани у Оксфорду, Саутхемптону и Колиндејлу, на сјеверу Лондона, пријавили су да им људи прилазе претварајући се да у рукама носе оружје и имитирају пуцњаву.

У Колиндејлу и Оксфорду једна жена са дјецом и једна која је носила муслиманску мараму преко главе пријавиле су да су им људи прилазили имитирајући звук оружја.

У одвојеним случајевима у Лондону забиљежени су вербални инциденти као што су "морате бити убијени", "заслужили сте" и "муслимани морају умријети".

Инциденти су забиљежени у Шкотској гдје је нападнута џамија, као и у Стенвелу у Сарију гдје је тинејџер избоден ножем у нападу десничара.

Група "Тел мама" обично прими око 30 до 35 пријава о инцидентима седмично. У седмици прије напада у Крајстчерчу пријављено је 16 инцидената.