ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура28/03/2019

МАНИФЕСТАЦИЈА ЗАВРШЕНА УРУЧИВАЊЕМ ПРИЗНАЊА У СРЕМСКИМ КАРЛОВЦИМА

 

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ, 28. МАРТА /СРНА/ - Манифестација у част чувеног пјесника Бранка Радичевића - "Прољећни Бранкови дани" завршена је вечерас у Сремским Карловцима уручивањем признања, а лауреат "Велике повеље Бранковог кола" је универзитетски професор Ксенија Марицки Гађански.

 

Гађански је истакнути српски хеленист, научник, преводилац и универзитетски професор. Спада у водеће стручњаке за класичне језике, хеленску филозофију, историју и културу, као и за модерну грчку књижевност и лингвистику, како у Србији, тако и у свијету.

Због спријечености Ксеније Марицки Гађански, узроковане здравственим проблемима, ово високо признање, које традиционално додјељује културна институција "Бранково коло", преузела је њена кћерка Ивани Гађански.

"Повеља" је уручена и најстаријој српској гимназији - Карловачкој гимназији, коју је прије 60 година завршила Марицки Гађански, а по оствареном успјеху, она спада у ред њених најчувенијих ђака.

Признање је на свечаности поводом затварања велике пјесничке манифестације "Прољећни Бранкови дани 2019", уручио Ненад Грујичић, предсједник културне институције "Бранково коло".

На свечаности је прочитана бесједа Ксеније Марицки Гађански под насловом "Три велика свјетска умјетника - Овидије, Моцарт, Бранко Радичевић".

"Бранко је, као и Стерија и Црњански, почео писати стихове на латинском, са чим је почело и моје школовање, али су они, нажалост, у нашој вечитој небризи, а и неприликама, изгубљени. Они су тада учили латинску формулу да се говорник постаје, али да се песник рађа и то се није променило до данас", наводи се у бесједи.

Она је додала да се међу хиљадама умјетника у свијету током неколико хиљада година, издваја неколико друкчијих и важнијих од осталих.

"Као што римска поезија не може без Овидија, аустријска музика без Моцарта, тако ни српска поезија не може без Бранка Радичевића", истакла је она.

У другом дијелу свечаности, поводом затварања "Прољећних Бранкових дана", уз младе глумце и пјеваче који су интерпретирали поезију Бранка Радичевића, промовисан је нови, 113. број чувеног гимназијског листа "Бранко".

Манифестација којом је обиљежено 195 година од рођења Бранка Радичевића, једног од највећих пјесника европског лирског романтизма 19. вијека, одржавана је у Сремским Карловцима и Новом Саду.

"Прољећни Бранкови дани" почели су 15. марта на рођендан Радичевића по јулијанском календару, а завршена је 28. марта, на пјесников рођендан по грегоријанском календару.

Бранко Радичевић /1824-1853/, за вријеме свог кратког живота написао је 54 лирске и седам епских пјесама, два одломка епских пјесама и 28 писама.