ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура28/03/2019

ПРОМОВИСАН РОМАН "ПОСЛЕДЊИ АРГОНАУТ", АЛЕКСАНДРА ГАТАЛИЦЕ

 

ЗВОРНИК, 28. МАРТА /СРНА/ - У зворничкој Народној библиотеци и музејској збирци промовисана је вечарас књига "Последњи аргонаут", аутора Александра Гаталице из Београда.

 

Гаталица је рекао да је ово роман о вриједности памћења, с обзиром на то да људи данас мало тога памте, све им је доступно на интернету помоћу једног клика.

"Можда није далеко дан када ћемо, као мој јунак, заборавити све, зато што не користимо мозак за памћење", додао је Гаталица.

Он је навео да главни јунак овог романа на почетку заборавља ко је, што одређује његову пустоловину, те додао да је ово једно од ријетких његових дјела које има срећан крај.

Гаталица каже да овај роман говори о томе да ли је веће проклетство запамтити све или заборавити све.

Он је рекао да је "Последњи аргонаут", који је објављен у издању Службеног гласника "Гласови", идејни роман, за разлику од ранијег "Велики рат" који је историјски.

Гаталица је додао да "Велики рат" има 78 карактера, а "Последњи аргонаут" прати судбину једног човјека и шта му је потребно - пријатељство, породица и на крају да срећан умре.

За роман "Последњи аргонаут" Гаталица је освојио Награду за савремену књижевност "Липље" на 23. Међународном сајму књиге у Бањалуци, као и награду "Стеван Пешић" Градске библиотеке Новог Сада.

Гаталица је за дјело "Велики рат", које је доживјело 30 издања добио је НИН-ову и награду "Меша Селимовић".

Добитник је многих домаћих и страних награда: "Милош Црњански" и "Ђорђо ла Пира" за "Линије живота", "Иво Андрић" и "Умберто Саба" за збирку приповједака "Век", Удружења драмских писаца за драму "Чиода са две главе" и "Стеван Сремац" за роман "Невидљиви".