ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Друштво29/03/2019

У ЗАХТЈЕВУ ЗА РЕВИЗИЈУ ПРЕСУДЕ КАРАЏИЋУ ДОКАЗИ КОЈЕ ЈЕ ТУЖИЛАШТВО ПРИКРИВАЛО

 

БЕОГРАД, 29. МАРTА /СРНА/ - Тим одбране Радована Караџића поднијеће захтјев за ревизију пресуде изречене првом предсједнику Републике Српске пред Механизмом за међународне кривичне судове у Хагу, али и жалбу на доживотну казну затвора, коју је одбрана званично најавила, рекао је Срни адвокат Горан Петронијевић.

 

Он је истакао да је основ за жалбу на казну чињеница да је Механизам повриједио сопствена правила и праксу када је Караџићу повећао казну, јер је то учинио, а да није дошло до повећања броја чињеница за које је оглашен кривим у другостепеној пресуди, нити до повећања степена одговорности.

"Tо су нужни услови да би дошло до повећања казне. Напротив, дошло је до смањења чињеничног стања, јер је потпуно отпало шест инцидената, а два делимично, а остао исти облик одговорности који се Караџићу ставља на терет", рекао је Петронијевић.

Он је навео да другостепено вијеће у тој ситуацији није имало овлаштења да улази у оцјену увјерења првостепеног вијећа о томе зашто је оно одредило 40 година затвора.

"Најаву жалбе и означење тачака по којима ће се тим одбране жалити јуче је предао Питер Робинсон, а саму жалбу предаћемо у временском периоду који одреди суд. Ако се усвоји, онда се казна доживотног затвора враћа на 40 година", рекао је Петронијевић.

Он је истакао да је одбрани, за сада, познат један случај у пракси Трибунала, гдје је таква жалба успјела, и то на суђењу за геноцид у Руанди.

Петронијевић је објаснио да је жалба на одлуку о казни један од два правна лијека која ће одбрана искористити, а други је захтјев за ревизију пресуде.

"Улагањем ревизије долази до преиспитивања пресуде, али само у домену нових чињеница које одбрана достави као основ ревизије. Морају да постоје нове чињенице које суд није узимао у разматрање, нити је одбрани била доступна у смислу да је могла да их употреби у време када се о томе расправљало, а чињенице су од таквог значаја да могу битно утицати на другачију одлуку", рекао је Петронијевић.

Према његовим ријечима, одбрана ће се углавном ослањати на оне доказе које је тужилаштво прикривало, односно давало их одбрани у периоду када није могла да их употријеби.

Петронијевић је оцијенио да би ти докази, као и евентуално нови пронађени докази за којима одбрана трага, требало да буду солидан основ за ревизију.

"Рок за подношење за одбрану не постоји, а за тужилаштво је годину дана, али ми ћемо имајући у виду ситуацију покушати да то што пре учинимо, урадимо и да припремимо ревизију колико је то пре могуће, али лично мислим да је најмање годину дана неопходно да се то све припреми и уради да би имало шансе да успе", рекао је Петронијевић.

Он је истакао да ће, након предаје жалбе, одбрана радити на анализи пресуде, чињеничног стања и доказа који су у вези са појединим тачкама оптужнице, након чега ће се тим одбране договорити о коначним стварима које су везане за садржину ревизије.

Како је навео Петронијевић, тим одбране је одлуку о жалби и ревизији донио већ сутрадан након изрицања другостепене пресуде.

Механизам за међународне кривичне судове у Хагу изрекао је 20. марта другостепену пресуду Караџићу којом га је осудио на казну доживотног затвора.