ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура29/03/2019

У ПРИЈЕДОРУ ОТВОРЕНО РЕПУБЛИЧКО ТАКМИЧЕЊЕ МУЗИЧКИХ ШКОЛА

 

ПРИЈЕДОР, 29. МАРТА /СРНА/ - Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић отворила је данас у Приједору 26. Републичко такмичење ученика музичких школа и истакла да је оно за ресорно министарство изузетно значајно, будући да обухвата наступе свих музичких школа из Српске.

 

"Чињеница да је такмичење окупило 350 ученика из 12 музичких школа довољно говори о његовом значају. Овдје ће ученици под будним оком и уз велику пажњу наставника свима нама да покажу колико знају и могу", рекла је Ђаковићева новинарима уочи свечане церемоније отварања такмичења.

Ђаковићева је додала да је музика универзална умјетност којој не треба језик и преводилац, те да као таква заузима значајно мјесто у образовању и одгајању младих, будући да она на најприроднији начин гради односе међу вршњацима.

"Искрено се надам да ће сви учесници, осим што ће имати успјешне наступе, понијети и лијепе успомене из Приједора, али исто тако и након школе и завршетка образовања, ако се и не буду бавили музиком, остати активни корисници музике, јер не постоји природнији начин да се граде вршњачке везе и односи у друштву, него кроз музику", нагласила је Ђаковићева.

Директор Републичког педагошког завода Предраг Дамјановић рекао је да је увијек инсистирао да се ова такмичења не одржавају само у Бањалуци, иако она има најбоље услове, него да им је циљ да свако такмичење и свака средина која жели - и буде организатор.

"Надам се да ће у ова два дана најбољи ученици из музичких школа својим умијећем и знањем показати највише што могу и да ће ово такмичење бити успјешно, а Завод је ту да га подржи", рекао је Дамјановић и захвалио домаћину и организатору такмичења - Музичкој школи "Саво Балабан" и граду Приједору.

Директор Музичке школе "Саво Балабан" Аљоша Новаковић истакао је да је ово 26. такмичење окупило ученике из 12 музичких школа, те да је број учесника око 350 до 400.

"Такмичење ће се одвијати у седам дисциплина - клавир, соло пјевачи, солфеђо, хармонија, музички облици, дувачи/дрвени и лимени и оркестри", навео је Новаковић.

Он је рекао да се такмичење у свим категоријама у два дана одвија на четири различите локације, и то у Музичкој школи "Саво Балабан", Галерији "Сретен Стојановић", Основној школи "Десанка Максимовић" и приједорском Позоришту.

Новаковић је нагласио да су бањалучка и приједорска музичка школа једине двије школе које учествују у свим категоријама.

"Гостујућа школа на такмичењу је из Бихаћа, они учествују ревијално и њима је највише одговарало да чују критике жирија и виде на каквом су нивоу што се тиче њиховог рада. Увијек је лијепо да вам један квалитетан жири да мишљење и смјерницу за даљи рад и напредовање", рекао је Новаковић.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић рекао је да ће након осам година грађани имати прилику да виде и чују наступе ученика на такмичењу музичких школа.

"Наредних дана имаћемо прилику да присуствујемо изузетном догађају, а вјерујем да ће наши гости имати угодан боравак у граду, који је и даљи подстицај младим људима да се баве музиком и да се уписују у музичку школу", рекао је Ђаковић новинарима.

На свечаности отварања такмичења наступили су приједорски средњошколци окупљени у састав "Баховци", а осим обраћања званичника, представницима компаније "Арселор Митал Приједор" уручена је захвалница, јер су за потребе овог такмичења Музичкој школи "Саво Балабан" донирали нов полуконцертни клавир вриједан 23.000 КМ.

Генерални директор "Арселор Митал Приједор" Младен Јелача истакао је да их је обрадовала идеја да могу помоћи овој школи.

"Идеја да будемо спонзори и на неки начин донатори музичкој школи нас је обрадовала, јер смо схватили да институција која траје и која је понос овог града, заслужује да јој и ми адекватно помогнемо", рекао је Јелача.

Завршни концерт и затварање 26. Републичког такмичења музичких школа заказан је за сутра у 15.00 часова у приједорском Позоришту.