ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура29/03/2019

СУТРА УРУЧЕЊЕ НАГРАДЕ "ЧУЧКОВА КЊИГА" МИЛАНКИ БЛАГОЈЕВИЋ

 

ХАН ПИЈЕСАК, 29. МАРТА /СРНА/ - У оквиру 11. књижевне манифестације "Чучкови књижевни сусрети" сутра ће на Хан Пијеску Миланки Благојевић из Бањалуке бити уручена награда "Чучкова књига" за прошлу годину за збирку кратких прича под насловом "Мандаринске патке".

 

У оквиру ове манифестације, у 11.00 часова биће положено цвијеће на гроб Бранка Чучка, а од 12.00 часова у читаоници Народне библиотеке биће одржано "Чучково подне", представљање награђане збирке прича "Мандаринске патке", као и бањалучке Издавачке куће "Имприматур", која је објавила књигу.

Према програму, у 18.00 часова биће одржана монодрама "Бог" коју изводи Рајко Вуковић према тексту Матије Бећковића.

Централно вече је у 19.00 часова, гдје ће поздравну ријеч одржати предсједник Скупштине општине Михаела Томовић и директор Народне библиотеке "Бранко Чучак" Озренка Ђурић Радуловић.

Бесједу ће одржати књижевни критичар Јован Делић, слово о Чучку казиваће Душан Шеховац, а затим слиједи свечано уручење награде.

Награђена књига "Мандаринске патке" првенац је Благојевићеве, која је бањалучком Филолошком факултету дипломирала на Одсјеку за српски језик и књижевност.

Током вечери своје стихове казиваће Милан Ракуљ, Јана Алексић, Здравко Миовчић, Александра Мариловић, Жељко Пржуљ и Аћим Тодоровић.

Умјетнички програм водиће глумац Народног позоришта Републике Српске Жељко Еркић, док ће музичка пратња бити Слободан Пандуревић, мајстор гитаре.

Манифестација "Чучкови књижевни сусрети", у организацији Народне библиотеке на Хан Пијеску "Бранко Чучак", одржава се од 2008. године, као знак сјећања на књижевника Бранка Чучка који је дјетињство и рану младост провео на Хан Пијеску.

Чучкова поезија уврштена је у више антолога, а његова дјела превођена на више језика.

Рођен је у Сарајеву 1948, умро у Источном Сарајеву 2008. године, а сахрањен на Хан Пијеску.