ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Култура29/03/2019

ОДРЖАНА СВЕЧАНА АКАДЕМИЈА МАНИФЕСТАЦИЈЕ "СУСРЕТИ СРПСКИХ ЗЕМАЉА"

 

ПАЛЕ, 30. МАРТА /СРНА/ - На Палама је вечерас одржана свечана академија у оквиру манифестације "Сусрети српских земаља" на којој су наступили хор "Српски православни појци" из Београда и Ансамбл "Венац" из Грачанице, као и културно-умјетничка друштва из Врњачке Бање и града домаћина.

 

Љубинко Стојановић из Удружења за заштиту ћирилице "Добрица Ерић" рекао је новинарима да је свечана академија посвећена српском књижевнику Добрици Ерићу, који је јутрос преминуо.

Он је навео да је ријеч о 24. "Сусретима српских земаља", који су окупили 240 учесника из 22 града.

Стојановић је додао да су, између осталих, присутне групе из Лондона, Херцег Новог, Суботице, Грачанице, Звечана, Вуковара, Новог Сада и Шида.

"Изузетно је важно очување српске традиције и културе, а на ову манифестацију увек долазимо са радошћу и доносимо део наше културе и обичаја", истакао је Стојановић.

Оснивач хора "Српски православни појци" Марко Качаревић рекао је да су традиционални сусрети на Јахорини веома важна манифестација, која на једном мјесту окупља Србе око исте идеје, а то је очување српске традиције.

Шеф умјетничког сектора Ансамбла "Венац" Милош Митић рекао је да је овај ансамбл публици представио три кореографије са Косова и Метохије - игре из Пећи, те женске игра из Грачанице и са централног Косова.

"`Венац` као професионални ансамб на Косову и Метохију чува нематеријалну културну баштину кроз игре, песме и обичаје и подржава очување ћирилице - српског писма", рекао је Митић.

Начелник паљанске општине Бошко Југовић изразио је задовољан што се овако важна манифестација одржава на Палама, те захвалио директору Представништва Републике Српске у Србији Млађену Цицовић, Олимпијском центру "Јахорина" и осталима који учествују у организацији.

"Сусрете српских земаља" организовали су Удружење за одбрану ћирилице "Добрица Ерић", Представништво Републике Српске у Србији и Олимпијски центар "Јахорина".

Први "Сусрети" организовани су ратне 1995. године и од тада окупљају Србе са идејом пријатељства и очувања традиције и ћирилице.

За сутра је планирано затварање овогодишњих "Сусрета српских земаља".