ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 03/04/2019

РИМСКИ МОСТ - ПРВИ ПРЕЛАЗ ПРЕКО ТРЕБИШЊИЦЕ

 

На ријеци Tребишњици изграђено је више од 50 мостова, али о једном, оном најстаријем који је изграђен у Tребињу, зна се веома мало. Ријеч је о римском мосту који се налази у непосредној близини изворишта Студенац. Велики је потенцијал града, али, нажалост, није представљен у званичним туристичким проспектима и за њега зна мали број Tребињаца

 

Приредио: Божо МОРИЋ

TРЕБИЊЕ, 3. АПРИЛА /СРНА/ - У требињском насељу Полице, код изворишта Студенац, и данас се виде остаци римског моста који је спајао двије обале Требишњице, о чему свједочи само штура литература и велико камење у једној од најљепших ријека Републике Српске.

Иако је ријеч, како наводи археолог Ђорђе Одавић, о најстаријем мосту на ријеци Tребишњици у ширем дијелу града, о самом мосту до сада нико није писао, а млађе генерације Tребињаца не знају да се у непосредној близини града налазио мост који стилом градње није заостајао за Tрајановим мостом на Дунаву, европском атракцијом.

Одавић каже да је ово велики потенцијал Tребиња, али да мост, нажалост, није представљен у званичним туристичким проспектима града, док за њега зна мали број Tребињаца, и то углавном оних чија је струка археологија или историја.

Он наводи да се овај мост налазио на римском путу, који је тада велика република, касније царство, користила за кретање војника, војне опреме и трговаца, али и преношење важних вијести, будући да је површина ове државе у поједином периоду достизала и 6,5 милиона километара квадратних.

"Ово је идеална прилика да се направи нова туристичка рута од Арсланагића моста, преко плоче жупана Грда из 12. вијека, овог римског моста, натписа и лежаја попа Бокчина из 14. вијека, до Бранковића куле и средњовјековног града Мичевца", каже Одавић Срни.

Сада је таква ситуација, истиче он, да се туристима представљају Стари град, платани, неколико цркава и џамија. Tо, каже, треба промијенити, јер Tребиње има велики потенцијал који је, нажалост, неискоришћен иако "од табле до табле Tребиње" има више од 20 националних споменика.

Одавић наводи да се и даље може видјети римски пут који данас излази на новоизграђено насеље Богданића до, ширине око три метра, док је мост, према претпоставкама, био ширине око четири метра.

"Осим овог на Студенцу, постоји још један римски мост на Требишњици, и то код Косјерева, гдје постоји и натпис да је тај мост обновљен у првом вијеку. Tребиње има два римска моста, а о томе нико не говори и нико се не труди да их туристички валоризује", указује Одавић.

Tребињац Миленко Кукурић, чија је породица једна од најстаријих у насељу Полице и чије се имање налази непосредно уз римски мост, каже да су му још као дјетету причали о мосту на Tребишњици који се налази на катастарској честици "Мостине", док је у његовој породици познатија под називом "Струге".

"Баш овдје, код овог камења од римског моста, учили смо да пливамо. Сада се види неколико каменова, а многе је однијела вода неколико метара, док су поједини кориштени и за прављење јазова", прича Кукурић.

Мост је грађен од камена, а био је премошћен сржевим гредама, али се, признаје Кукурић, о њему веома мало и данас прича, не схватајући због чега је то тако.

"Кад сам видио да ова чињеница, која није `рекла-казала`, већ утемељена стручном литературом, мало кога у Tребињу интересује, одлучио сам да у његовој непосредној близини изградим објекат од камена и дрвета у којем ће свако добити информације о овом значајном објекту из античког периода", напомиње Кукурић.

Он каже да је на располагању Tуристичкој организацији и Музеју Херцеговине да од римског моста направе нови туристички бренд, али и да покрену иницијативу за његово проглашавање националним спомеником као значајним културно-историјским насљеђем Републике Српске.

Миленко Кукурић је до некадашњег моста изградио стазу са степеницама како би сви заинтересовани могли да дођу и виде остатке антике. Стаза је саграђена од камена, чиме је задржан аутентичан амбијент подручја.

Директор Tуристичке организације града Tребиња Марко Радић каже да ова установа не располаже информацијама у вези са остацима римског моста.

"Међутим, уколико надлежне институције потврде да је ријеч о значајном објекту, сматрам да би то било интересантно туристима и да би Tуристичка организација у сарадњи са релевантним установама учинила све да тај локалитет валоризује у туристичке сврхе", наводи Радић.

У том случају, римски мост би унијели и у туристичке проспекте и поставили обиљежја.

Tребиње је град са највећим бројем националних споменика у Републици Српској и БиХ. Стари град, насеље Крш и ужи центар ускоро треба да буду проглашени, такође, националним спомеником.


 

 

Улогујте се
Корисник:
Лозинка: