ВИДЕО сервис
Све вијести

Најновије вијести

Специјални сервиси 05/04/2019

КАСИПОВИЋ: УТВРЂЕНИ ЗНАЧАЈНИ СИСТЕМСКИ ЗАКОНИ

 

У овој години циљ је утврђивање закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, закона о испитивању поријекла имовине, приједлога закона о суђењу у разумном року, измјена Закона о правосудном испиту и Закона о нотарима...

 

Приредио: Борис НОГО

БАЊАЛУКА, 5. АПРИЛА /СРНА/ - Министар правде Републике Српске Антон Касиповић истиче да је Министарство правде у првих 100 дана рада новог сазива Владе Српске утврдило значајне системске законе, а један од њих је Нацрт закон о ликвидационом поступку чији је циљ ефикаснији и бржи ликвидациони поступак.

"Првенствено морам рећи да смо, на темељу претходне четири године и закона које је радило Министарство правде Републике Српске, наставили свој посао, потврђујући добре резултате и динамику", рекао је Касиповић у интервјуу Срни.

Он наглашава да је од изузетног значаја што је Министарство правде добило позитивно мишљење Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске, али и што су предложени закон о ликвидационом поступку и закон о измјенама и допунама закона о регистрацији пословних субјеката.

"Значајно је и што реализујемо Акциони план за спровођење Стратегије борбе против корупције у Републици Српској од 2018. до 2022. године, јер је дио програма рада Владе и Народне скупштине Републике Српске", навео је Касиповић.

Он је рекао да се анализирају и раније донесени закони, што у Министарству сматрају веома битним питањем на којем су радили и претходних 100 дана.

"Оно што сматрам веома важним јесте даље стварање материјалних и техничких услова за рад правосудних институција, а првенствено завршетак изградње палате правде у Требињу и стварање услова за рад правосудних институција у Приједору", каже Касиповић.

У овој години, наводи министар правде, циљ је утврђивање закона о измјенама и допунама Кривичног законика Републике Српске, закона о испитивању поријекла имовине, приједлога закона о суђењу у разумном року, измјена Закона о правосудном испиту и Закона о нотарима.

"То су врло амбициозни и захтјевни пројекти. Одредница дјеловања Министарства правде јесте да увијек радимо и имамо снажну подршку и академске и правосудне заједнице, тако да вјерујем да ћемо наш програм рада у потупуности реализовати у овој години", сматра Касиповић.

Он је појаснио да су формиране радне групе које ће са Министарством правде радити на изради законских рјешења, међу којима и измјена Кривичног законика, чему ће претходити анализа досадашњих рјешења.

"Када је ријеч о Кривичном законику морамо процијенити сва рјешења која тренутно имамо, из свих углова, једном суптилном дубинском анализом доћи до потребног обима промјена. У сваком случају, у овој години имаћемо измјене и допуне овог правног акта", рекао је Касиповић.

Он је оцијенио да је веома значајан напредак републичких организација које су у саставу Министарства правде, прије свега Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, Агенције за управљање одузетом имовином, Центра за пружање бесплатне правне помоћи, те Центра за едукацију судија и тужилаца.

Говорећи о Закону о извршењу кривичних санкција, Касиповић је подсјетио да је Српска усвојила његове измјене и допуне у хитној процедури и изразио увјерење да ће, формирањем Владе Федерације БиХ и Савјета министара, бити ријешено питање издржавања затворске казне, које третира овакво законско рјешење.

На питање да ли се може у овој години очекивати наставак структуралног дијалога о реформи правосуђа у БиХ, Касиповић је поновио да је услов формирање власти на свим нивоима.

"Потребно је што прије формирати Савјет министара и Владу ФБиХ, да би се приступило даљим настојањима, рјешењима и заједничком раду на реформи правосуђа у БиХ. Наравно, у Републици Српској радимо свој посао и због тога и јесте десет закона предвиђено за рад", истакао је Касиповић.